U Klinici za traumatologiju urađen operativni zahvat dekompresija kičmene moždine i korjenova spinalnih nerava sa transpedikularnom stabilizacijom Štampa
utorak, 26 oktobar 2010 00:00

Dana 25.10.2010.godine u Klinici za traumatologiju urađen jet prvi put operativni zahvat dekompresija kičmene moždine i korjenova spinalnih nerava sa transpedikularnom stabilizacijom pacijentu S.V. (1943). Operaciju je uradio operativni tim odjeljenja spinalne hirurgije Klinike za traumatologiju, dr Nikola Bojić , dr Zoran Bjelogrlić i dr Milorad Maran i instrumentar Goran Tomašević uz asistenciju Prof.dr Ivana Stefanovića, Direktora Klinike za neurohirurgiju - Klinički centar Niš i instrumentarke Jelene iz operacionog bloka Kliničkog centra Niš.

Zbog teškog stepenog suženja kičmenog kanala u slabinskoj regiji koji je doveo do drastičnog pritiska na kičmnu moždinu i korjenove kičmenih živaca učinjena je radikalna intervencija koja se sastojala u širokoj dekompresiji svih ugroženih kičmenih kanala u nivou pet kičmenih pršljenova, uz istovremeno oslobađanje po pet pršljenova kičmenih živaca obostrano u slabinskoj regiji, što se po prvi put radilo na toliko nivoa u Kliničkom centru Banja Luka.

Titanijumski implantati su precizno pozicionirani zahvaljujući primjeni C luka u svakoj fazi operacije. Time su stvoreni uslovi da kičmeni kanal bude proširen i stabilan, te obezbjeđen za brzu fizikalnu rehabilitaciju.
Ovo je operativni zahvat koji je najavljen nakon uvođenja transpedikularne fiksacije, kao jedan u nizu za rješavanje sve većeg broja degenerativnih promjena kičmenog stuba, a koja je ujedno i jedina metoda koja se radi u svijetu.

Ovaj zahvat jet urađen u opštoj anesteziji koju su vodili dr Morača-Gajić Jelena, dr Bogunović Dijana i anestetičar Tanja Regodić.
Operacija je uspješno završena, pacijent se prvog postoperativnog dana osjeća dobro i oporavlja se.

Slijedi operativni zahvat ugradnje vještačkih diskusa kao neminovan slijed razvoja spinalne hirurgije.

 

 

 

 

 

 

Promjena veličine slova

Brošura

Webmail


Ime:
Lozinka:


Skoro postavljeno

Najčitanije


© 2014 Univerzitetska bolnica Klinički centar Banja Luka. Sva prava zadržana.

Autor: Nikola Obradović, Magistar računarstva i informatike