Начелник Клинике за пластично-реконструктивну хирургију Универзитетског клиничког центра Републике Српске, др Никола Барош нагласио је да је упркос великом броју упозорења и апела о посљедицама употребе пиротехничких средстава, број повреда ове године три или четири пута већи него ранијих година.

Он је још једном апеловао на јавност да се уведе неки вид контроле када је ријеч о експлозивним средствима. Др Барош је такође додао да је у Клиници за пластично-реконструктивну хирургију прије шест дана хоспитализован пацијент Анђелко Лугоња (36), који је рукујући пиротехничким средством остао без дијелова трећег и четвртог прста. Пацијент је задобио тешке повреде које ће оставити трајне посљедице и нормална функција десне шаке биће редукована у будућности.

Др Барош је истакао да су повреде шаке најчешће оне настале усљед руковања пиротехничким средствима, док су честе и повреде ока, дијелова екстремитета, те опекотине дијелова тијела и лица, те такође да је ове године било и случајева повреде дјеце узраста до 15 година која су хоспитализована на Клиници за дјечију хирургију. Он је нагласио да је ове године повећан број повреда од пиротехничких средстава, упркос апелима упућеним непосредно прије новогодишњих и божићних празника у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Републике Српске.

Према његовим ријечима Клиници за пластично-реконструктивну хирургију обратило се 14 пацијената са мањим повредама, а пацијенти са експлозивним повредама су свакодневно били хоспитализовани. Већина повријеђених усљед руковања пиротехничким средствима ове године била су лица старија од 18 године.Бањалучанин Анђелко Лугоња задобио је тешке повреде десне шаке у петак, 12. јануара, послије подне, када је активирао, како је рекао, велику црвену петарду. „Она је пукла и направила ми проблем за читав живот. Однијела ми је дијелове прста. Моја порука свима је да виде и да се уче на мојој грешци и не праве исте.“ навео је Лугоња.

IF