Клиника за општу и абдоминалну хирургију формирана је одлуком КЦ Бањалука 8.12.1998 године. Стручно и академски Клиника је најјача и најоспособљенија  хируршка клиника УКЦ РС.У  клиници раде два професора медицинског факултета, један доцент, пет магистара медицинских наука, пенаест специјалиста опште хирургије, један  субспецијалиста абдоминалне хирургије, један специјалиста интерне медицине, шест специјализаната абдоминалне хирургије, један специјализант интерне медицине и један секундарац. У будућности Клиника има тенденцију даљег напредовања и укључивања љекара у стрчни и академски развој.

Стручњаци-специјалисти Клинике оспособљени су за све врсте оперативних захвата  из области абдоминалне /дигестивне/ хирургије изузев хирургије једњака. Обављају се најсложенији оперативни захвати,захваљујући прије свега доброј едукацији коју су стекли у властитој кући,те еминентним хируршким кућама. Љекари су активни у учествовању на бројним конгресима,симпозијумима и стручним састанцима у земљама бивше СФРЈ али и Европи. Редовно се одлази на циљано-стручно усавршавање из области дигестивне хирургије у Европске центре. Посебан напредак је евидентан у онколошкој дигестивној хирургији у којој се изводе према струци дефинисани радикални хируршки захвати на свим органима ,изузев једњака. Рутински се изводе лапароскопске операције жучне кесе,кроз програм једнодневне хирургије, а у последње вријеме захваљујући едукацијама и лапароскпске операције дебелог цријева. Сви стандардни,али и радикални оперативни захвати из дигестивне хирургије изводе се у двије операционе сале на најсавременијој опреми уз техничку подршку  врхунских свјетских произвођача. Пресељењем хирургије на Паприковац у нови простор са новом опремом створени су сви услови за високи стандард  боравка пацијената и особља клинике, али и за извођење врхунских, сложених оперативних процедура у новом операционим блоку.

Клиника за општу и абдоминалну хирургију подијељена је на три одељења:

  • Oдељење за езофагогастричну  и интестиналну хирургију
  • Oдељење за хепатобилијарну хирургију и хирургију панкреаса
  • Oдељење за колоректалу хирургију са општом хирургијом

Пацијенти долазе на клинику преоперативно обрађени амбулантно и са налазом анестезиолога,урађеним амбулантно. Пацијетни за програм једнодневне хирургије примају се на дан програма. Исти дан се уради оперативни захват а пацијенти се кући отпуштају сутрадан. За велике оперативне захвате и захвате на дебелом цријеву пацијетни се примају два дана прије термина оперативних захвата.

Клиника је смјештена на петом спрату ЦМБ. Пацијенти су смјештени у двокреветне и једнокреветне собе (60 кревета). На клиници су два превијалишта, радни простори медицнских сестара и љекара. Амбулантни прегледи се обаљају на старој локацији до 01.11.2019 године кад се амбуланта клинике сели у поликлинику /јужно крило/.

Заказивање пацијената раде љекари кроз клинички информацини систем, кроз апликацију-чекаоница. Пацијенти знају свој термин оперативног захвата,а главна сестра седам дана прије термина прозове пацијенте ради потврде доласка.

Приликом пријема пацијенти су дужни имати личну карту, овјерену здравствену књижицу, упутницу за болницу и све налазе дијагностике и преоперативне обраде, прибор за личну хигијену, папуче и пешкир.

За осигуране пацијенте трошкове лијечења сноси Фонд здравственог осигурања РС. Код отпуста неки пацијенти плаћају партиципацију.

Неосигурани пацијенти за лијечење  треба да уплате аванс од 850,00 КМ, при пријему у болницу. У рачуну је списак потрошног материјала као и све услуге трошкова боравка у Клиници. Рачун се плаћа на лицу мјеста на благајни или уплатом на рачун УКЦ РС. Након припреме рачуна и отпусног писма, болесник се отпушта са клинике. Вријеме отпуста је од 11 до 13 часова.

Посјете су радним даном од 16:00-17:00,а викендом и празником од 10:00 до 12:00 часова. Од посјете се тражи да се придржавају упутстава и правила клинике о понашању (галама, сједање на кревет, пушење, хигијена, негативног утицаја на психичко стање пацијената, не користити мобилни телефон, не помијерати медицинске уређаје…) Ако посјетилац болује од грипа треба да се сусздржава од посјете. Медицинско осoбље, љекар или шефови одјела увијек пружају информације о здравственом стању пацијента. Bезбиједност пацијената је на висиком нивоу, па се очекује и од посјетилаца да ничим не угрозе ту безбиједност.

Контакт особа за заказивање пријема из других здравствених установа је:
главна сестра Добрила Божић: службвени тел: 051 34 33 81 и мобтел: 065 735 343 у временском периоду од 8:00 до 14:00 часова

Телефонски именик Kлинике

Адреса: Ул. 12 Беба бб, Бања Лука