Клиника интензивне медицине за нехируршке гране основана је 15. децембра 2008. године у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањој Луци са циљем збрињавања критично обољелих нехируршких пацијената.

Прве просторије су се налазиле на седмом спрату зграде централног медицинског блока, укупног капацитета од 6 кревета. Кревети су посједовали само основну опрему, уз могућност хемодинамског мониторинга инвазивног и неинвазивног типа и оскудне, али у тим капациететима довољне остале техничке ресурсе за прве кораке у развоју интензивне медицине нехируршког типа на овим просторима. У даљем току развоја Клинике постепено се капацитет повећао са 6 на 8 кревета.

Период транзиције до дефнитивне изградње и опремања Клинике гдје се данас налази, био је на петом спрату централног медицинског блока у периоду од 14.07.2017. до 22.09.2018. године. У том периоду клиника је располагала са 8 кревета и опремом из првобитних капацитета.

Данас је Клиника интензивне медицине за нехируршке гране смјештена на првом спрату у сјеверном крилу УКЦ РС. Посједује 7 модрено и потпуно опремљених соба са по 4 болесничка кревета уз једну просторију за хитне интервенције и пријем пацијената. У склопу Клинике функционишу 3 одјељења и то Одјељење интензивне медицине за нехируршке гране, Одјељење полуинтензивне његе за нехируршке гране и Одјељење – Центар за едукацију и клиничке вјештине из области интензивне медицине. Током пандемије ЦОВИД-19 оснивају се и два привремена одјељења: Одјељење интензивне медицине за заражене вирусом корона и НИВ центар за заражене вирусом корона, од којих је прво и даље у функцији. Овиме су смјештајни капацитети били проширени за још 26 мјеста за лијечење критично обољелих пацијената.

У овом тренутку имамо могућност и све претпоставке да се бавимо интензивном медицином на свјетском нивоу.