Вијести

МЈЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ МОЖДАНОГ УДАРА

ПРЕВЕНТИВНИ УЛТРАЗВУЧНИ ПРЕГЛЕДА KРВНИХ СУДОВА ГЛАВЕ И ВРАТА

БЕСПЛАТНО И БЕЗ УПУТНИЦЕ

Поводом Свјетског дана борбе против можданог удара проф. др Владо Ђајић позива грађане да од  25. октобра обаве бесплатне ултразвучне прегледе крвних судова главе и врата.  Акција ће трајати до 19. новембра, а грађани ће моћи бесплатно и без упутнице обавити овај преглед у амбулантама Kлинике за неурологију у Јужном крилу УKЦ Републике Српске (Поликлиника) од 12:00 часова сваким радним даном и у данима викенда.

Број телефона за наручивање је 051 342 215 и активан је сваки радни дан у периоду од 9:00 до 18:00 часова.


25/10/2021|

Штићеници и радници „Down syndrom centar“ Бањалука вакцинисани против вируса корона у УKЦ Републике Српске

Седам штићеника и три радника установе социјалне заштите Центар за социјалну рехабилитацију инвалидних особа „Down syndrom centar“ Бањалука, из Приједора, Лакташа, Бањалуке и Kотор Вароши, примили су данас у Универзитетском клиничком центру Републике Српске прву дозу вакцине против корона вируса.

22/10/2021|

Изведена врло сложена операција анеуризма трбушне аорте у Клиници за васкуларну хирургију УКЦ Републике Српске

Сложеним оперативним захватом спашен још један живот

21/10/2021|

Свјетски дан вида

ПРЕВЕНЦИЈА ЈЕ СПАС ОД СЛАБОВИДОСТИ И СЉЕПИЛА

Свјетски дан вида обиљежава се традиционално другог четвртка у мјесецу октобру. Ове године је то 14. октобра. Овај пут, у фокусу је борба против слабовидости и сљепила код наших најмлађих, а тим поводом Kлиника за очне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске и Удружење офталмолога Републике Српске ће дати допринос глобалној кампањи борбе против сљепила.  Ове године Kлиника за очне болести наше установе и Удружење офталмолога Републике Српске намјеравају да се посебно посвете проблему слабовидости код ђеце.

Др Слободан Хајдер, помоћник генералног директора за медицинске послове овом приликом је рекао да се у УKЦ Републике Српске прате сви актуелни трендови, а овог пута акценат се ставља на превенцију слабовидости код наше најмлађе популације.

Проф. др Милка Мавија, начелница Kлинике за очне болести и предсједник Удружење офталмолога Републике Српске, рекла је да су Kлиника и Удружење ове године одлучили да дају свој пуни допринос очувању видне оштрине код ђеце. Она је нагласила да Kабинет за страбизам и амблиопију Kлинике за очне болести постоји већ више од 60 година, те да има богату традицију квалитетних дијагностичких прегледа и терапијских опција у лијечењу разрокости и слабовидости код ђеце. Истакла је да је поносна на чињеницу да Kлиника за очне болести УKЦ Републике Српске једина у БиХ има оформљен посебан Kабинет за ретинопатију прематуруса. Овај кабинет у почетку је радио скрининг, а у посљедње вријеме у њему се успјешно обавља лијечење ретинопатије код пријевремено рођених беба.

Др Дејан Војчић, специјалиста офталмолог – страболог нагласио је да је циљ да се уведе обавезан скрининг код наше најмлађе популације у доби од три до 4 године.

Др Весна Љубојевић, истакла је да је значај превенције и лијечења обољења ока код пријевремено рођених беба велики. Тај значај најбоље разумију њихови родитељи. Она је навела да се превенција огледа кроз спречавање тешких облика обољења редовним офталмолошким прегледима и скринингом. У та обољења спада и ретинопатија прематуруса, те уколико су терапија односно лијечење примијењени у правом тренутку постижу се одлични резултати и спречавају се тешке посљедице по вид пријевремено рођених беба. У Kабинету за ретинопатију прематуруса се годинама ради скрининг ретинопатије, а сада се са увођењем нових терапијских метода ретинопатија код нас и лијечи. Она је нагласила да бебе више не морају да се транспортују у друге центре на лијечење ретинопатије, те да им УKЦ Републике Српске у овом погледу пружа комплетну здравствену заштиту.

 

14/10/2021|

Руска делегација из Онкоцентра у Санкт Петербургу у посјети УКЦ Републике Српске

Наставак вишегодишње међународне сарадње и континуиране медицинске едукације наших љекара

11/10/2021|

Посјета бивше министарке здравља Аустрије др Андрее Кдолски Универзитетском клиничком центру Републике Српске

Универзитетски клинички центар Републике Српске посјетила је бивша министарка здравља Аустрије др Андреа Кдолски и том приликом одржала радни састанак са Пословодством УКЦ Републике Српске на челу са проф. др Владом Ђајићем након чега је обишла Клинику интензивне медицине за нехируршке гране, те се упознала са љекарима, радом Клинике, капацитетима, опремом и начином организације и функционисања.

04/10/2021|

Поклон бонови за наше пензионисане раднике – признање за оне који су ударили темеље УKЦ РС 

Пословодство највеће здравствене установе у Републици Српској на челу са проф. др Владом Ђајићем од 2018-те године организује дружење и свечани ручак за пензионисане раднике Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

21/09/2021|

Поводом Међународног дана физиотерапеута организовано стручно предавање у Универзитетском клиничком центру Републике Српске

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске организовано је стручно предавање за физиотерпеуте поводом Међународног дана физиотерапеута, на којем је основна тема била опоравак пацијената са тромбозом након прележане болести изазване вирусом корона.

09/09/2021|

Одржани XIV спортски сусрети радника запослених у здравству

У периоду од 25. августа до 29.августа 2021.године одражани су XИВ спортски сусрети радника запослених у здравству у којима су учествовали и запослени из Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

31/08/2021|

Пројекат е- беба у Универзитетском клиничком центру Републике Српске

У Клиници за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра Републике Српске данас почиње реализација пројекта “е-беба”, чијом имплемнтацијом се омогућава да се комплетан процес пријаве дјетета заврши у породилишту.

31/08/2021|