Вијести

Стотину неуролога из Србије на неуролошком скупу у Бањалуци

Неуролози Републике Србије и Републике Српске јединствени у науци и струци

Међународни симпозијум под називом „Први састанак неуролога Србије и неуролога Републике Српске“ се одржавао у периоду од 19.4. до 21.4.2019. године у Хотелу Босна у Бањој Луци, а свечано отварање уприличено је 20.4.2019. године са почетком у 09:00 часова. Наиме, ово је први пут да се организовао научни скуп који је окупио преко сто неуролога са обје стране Дрине, чиме су се додатно ојачале нераскидиве везе, унаприједила сарадња између Републике Српске и Србије и обрисале све границе, како географске тако и научне. У оквиру континуиране медицинске едукације, у организацији Друштва доктора медицине Републике Српске, Удружења неуролога Републике Српске и Универзитетског клиничког центра Републике Српске, на овом скупу најеминентнији стручњаци из ове области говорили су о проблематици неуролошких обољења као и о унапређењу квалитета лијечења пацијената. Била је ово јединствена прилика гдје смо показали да смо један, недјељив, нераскидово повезан народ који је у медицинској науци и струци увијек водио рачуна о достојанстсву професије и достојанству пацијента.

20/04/2019|

Руска медицина у УКЦ РС

Наставак континуиране медицинске едукације наших љекара

Као наставак контунуиране медицинске едукације и међународне сарадње, као и размјене позитивних искустава у дијагностиковању и лијечењу онколошких обољења између Онкоцентра у Санкт Петербургу и Универзитетског клиничког центра Републике Српске задовољство нам је да информишемо јавност да су се наши љекари др Зоран Аничић, замјеник шефа Одјељења за езофагогастричну и интестиналну хирургију, специјалиста опште хирургије и др Горан Јањић, специјалиста опште хирургије у периоду од 5. марта до 15. априла ове године едуковали у овој здравственој установи.

18/04/2019|

Још један корак континуиране медицинске едукације кадра у УКЦ РС

Врхунски стручњаци из Србије у УКЦ РС

Као што је већ познато, једна од најважњих карика у развоју Универзитетског клиничког центра Републике Српске је континуирана едукација нашег медицинског особља, као и успостављање професионалних и институционалних контаката са сродним институцијама у региону и свијету.  С тим у вези, данас и током наредних дана, девет еминентних стручњака из Србије изводиће је процедуре у нашој установи.

22/03/2019|

IN MEMORIAM

прим. др Душан Максимовић

(1929- 2019)

Обавјештавамо све запослене у Универзитетском клиничком центру Републике Српске и све грађане да је преминуо наш уважени прим. др Душан Максимовић.

18/03/2019|

Обављен сложени микрохируршки реконструктивни захват предњег масива лица

У суботу 16.3.2019 године у Универзитетском клиничком центру Републике Српске специјалисти пластичне и реконструктивне хирургије заједно са проф. др Миломиром Нинковићем једним од најбољих пластичних и реконструктивних хирурга у свијету и начелником Клинике за пластичну, реконструктивну и хирургију руке и Центра за опекотине болнице Богенхаузен у Минхену урадили су сложени микрохируршки реконструктивни захват предњег масива лица што подразумијева сложену микрохируршку операцију носа и пода усне дупље.

18/03/2019|

Обиљежавање Свјетске недјеље борбе против глаукома у УКЦ РС

Резултати скрининга на глауком

Клиника за очне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске и Удружење офталмолога у периоду од 11. до 17. марта 2019. године обиљежава Свјетску недјељу борбе против глаукома. 

15/03/2019|

Обиљежавање Свјетске недјеље борбе против глаукома у УКЦ РС

Бесплатно мјерење очног притиска за све заинтересоване грађане 14. марта 2019. године

13/03/2019|

Представници Хуманитарног удружења “Каритас” , Жупног уреда „Свети Роко“ из Градишке у посјети УКЦ РС

Уручена вриједна донација њемачког удружења

Представници Хуманитарног удружења “Каритас”, Жупног уреда „Свети Роко“ из Градишке уручили су данас Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци донацију – болесничке кревете, ормариће, столице и колица за веш.
Помоћник генералног директора УКЦ РС за људске ресурсе проф. др Зоран Мавија захвалио је на донацији и истакао да се наставља сарадња са овом организацијом, на задовољство пацијената који се лијече у нашој здравственој установи.
Како је навео ријеч је о квалитетним болесничким креветима и пратећој опреми, а овакве донације су увијек добродошле у великој здравственој установи попут УКЦ РС.

13/03/2019|

Више од 1000 радница Универзитетског клиничког центра РС прославило 8. март

Улога жене у друштву и у нашем колективу је веома значајна и хвала вам што постојите, јер сте ви покретачка снага наше институције која уназад двије године постиже све боље резултате, рекао је ово синоћ проф. др Владо Ђајић, генерални директор УКЦ РС на прослави поводом Међународног дана жена, на којој се окупило више од 1000 радница наше установе.

08/03/2019|

Најсавременији вид хируршког лијечења карцинома плућа у УКЦ РС

Експерт савремене грудне хирургије УКЦ Љубљана доц. др Томаж Штупник у УКЦ РС

Љекарски тим Службе за торакалну хирургију Универзитетског клиничког центра Републике Српске успјешно је данас извео операцију која представља највећи домет грудне хирургије у лијечењу карцинома плућа. Овај захват је изведен заједно са експертом савремене грудне хирургије из УКЦ Љубљана доц. др Томажом Штупником. Ријеч је о унипортал VATS лобектомији коју љекари најчешће изводе код карцинома плућа и пацијента оперишу под контролом видео-камере. Ради се о минимално-инвазивном захвату, а уједно и о радикалној операцији која се изводи кроз рез од 3 цм. Овај софистицирани захват је скоро безболан и опоравак је максимално брз.

06/03/2019|