Вијести

IN MEMORIAM

Prof. dr Бранко Деспот

(1954 -2020)

Обавјештавамо јавност да је 17. новембра 2020. године у Универзитетском клиничком центру Републике Српске преминуо наш уважени prof. dr Бранко Деспот.

18/11/2020|

Српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик у посјети Ковид Одјељењу Универзитетског клиничког центра Републике Српске

Дана 13. новембра Универзитетски клинички центар Републике Српске посјетио је српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик. Овом приликом српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и генерални директор УКЦ РС проф. др Владо Ђајић са сарадницима у заштитним одјелима обишли су најугроженије пацијенте обољеле од Covid 19 и медицинске раднике који су већ више од осам мјесеци на првој линији одбране против невидљивог непријатеља – новог корона вируса.

13/11/2020|

Подршка предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић здравственом систему Српске

Отварање технолошки најсавременије ангио сале у региону у Заводу за клиничку радиологију Универзитетског клиничког центра Републике Српске

10/11/2020|

Проф. др Владо Ђајић и министар Ален Шеранић у визити пацијентима обољелим од KОВИД19

Посјета министра здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске др Алена Шеранића Универзитетском клиничком центру Републике Српске

 

 

У недјељу 8. новембра Универзитетски клинички центар Републике Српске посјетио је министар здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске др Ален Шеранић. Овом приликом министар Ален Шеранић и генерални директор УКЦ РС проф. др Владо Ђајић су обишли пацијенте обољеле од KОВИД19. Такође, одржан је кратки радни састанак са члановима Пословодства УКЦ РС, током којег се разматрала тренутна ситуација у вези са збрињавањем обољелих од KОВИД19, као и даљи кораци у вези са начином рада и функционисањем највеће здравствене установе у Републици Српској.

08/11/2020|

Амбасадор Њемачке у БиХ Маргрет Убер уручила Универзитетском клиничком центру Републике Српске пет респиратора

Амбасадор Њемачке у БиХ Маргрет Убер уручила је Универзитетском клиничком центру Републике Српске пет респиратора који су донација Владе Савезне Републике Њемачке. Донација је реализована у сарадњи са Цивилном заштитом Њемачке, а ријеч је о квалитетним уређајима за вјештачко дисање произвођача “Дрегер” и припадајућој опреми за које је обезбијеђено одржавање.

Маргрет Убер, амбасадор Њемачке у БиХ је истакла да је ове седмице 12 респиратора, укупне вриједности 350.000 евра, предала Савјету министара за болнице широм БиХ, додавши да је поред донације обезбијеђена и обука за особље који ће радити са тим респираторима. Додала је да осим УКЦ РС, респираторе ће добити Сарајево, Мостар, Нова Била, Зеница и Тузла. Она је указала да се све државе тренутно боре за другим таласом вируса корона, који је још јачи од првог, те да је у таквој ситуацији донација ових пет респиратора УКЦ РС “само мала кап у мору”, али да показује солидарност између држава. Рекла је да у овој години Влада Савезне Републике Њемачке из Економског одјељења за мање пројекте дала 190.000 евра и још додатно пет милиона као помоћ малим и средњим предузећима како би пребродили економску кризу. Она је изјавила да се разматра како би се економска сарадња још боље могла преусмјерити на борбу против вируса корона, те да се нада да ће Влада Њемачке моћи да да још један допринос да БИХ ову кризу што боље савлада.

06/11/2020|

Посјета градоначелника Бањалуке господина Игора Радојичића Универзитетском клиничком центру Републике Српске

Подршка здравственим радницима и будућим пројектима УКЦ РС који ће учинити Паприковац модерним насељем

04/11/2020|

Универзитетски клинички центар Републике Српске и Медицински факултет Универзитета у Бањалуци организовали међународну школу

IMAGE-GUIDED RADIO-/NUCLIDE THERAPY

(“Сликовно-вођена радионуклидна терапија”)

У периоду од 28. септембра до 2. октобра 2020. године одржала се Међународна школа под називом „IMAGE-GUIDED RADIO-/NUCLIDE THERAPY“ (“Сликовно-вођена радионуклидна терапија”) у којој је партиципирало 79 учесника из 23 земље.

02/10/2020|

Нови успјеси из домена лапароскопске и торакоскопске хирургије у Универзитетском клиничком центру Републике Српске

Хируршки тимови Клинике за општу и абдоминалну хирургију и Клинике за торакалну хирургију по први пут извели су у једном акту два веома сложена оперативна захвата. Ријеч је о комплексној мултивисцералној лапароскопској операцији гдје је код пацијентице изведена истовремено лапароскопска операција карцинома дебелог цријева и једнопортална торакоскопска ресекција метастазе десног плућа. Овај оперативни захват је подразумијевао учешће хирурга различитих специјалности, односно специјалиста абдоминалне хирургије, торакалне хирургије и анестезије са реанимацијом.

01/10/2020|

IN MEMORIAM

Прим. др Мирослав Ђурица

(1953 -2020)

Обавјештавамо све запослене у Универзитетском клиничком центру Републике Српске да је дана 29.9.2020. године преминуо наш уважени др Мирослав Ђурица, специјалиста интерне медицине.

01/10/2020|

Хуманитарни број 1412- за завршетак изградње дневног центра “Подржи ме – 9. јануар” у Kосовској Митровици намијењеног за дјецу и младе са потешкоћама у развоју на Kосову и Метохији

29/09/2020|