Вијести

IN MEMORIAM Др Павао Џеба (1936-2024)

Дана 7.3.2024. године преминуо је наш уважени љекар др Павао Џеба, специјалиста педијатар који је највећи дио свог радног вијека провео у Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

Др Павао Џеба рођен је 1936. године у Дервенти. Медицински факултет завршио је 1963. године. Радио је у Општој болници Дервента и Медицинском центру Дервента. Примљен је  1971. године на специјализацију из педијатрије у тадашњи Медицински центар Бањалука, у Службу за заштиту дјеце и омладине.  Обављао је функцију шефа Одсјека за новорођенчад у Служби за заштиту здравља жена, касније функцију шефа Одсјека за новорођенчад Клинике за гинекологију и акушерство. У пензију одлази 2001. године.

Сахрана је обављена 18. марта на Новом гробљу у Београду.

19/03/2024|

Обиљежавање 25 година од оснивања Клинике за општу и абдоминалну хирургију

Клиника за општу и абдоминалну хирургију обиљежава 25 година рада и функционисања као посебна организациона јединица.Овај значајан јубилеј данас се обиљежава са пријатељима и сарадницима уз представљање историјата и развоја Клинике, те уручење захвалница заслужним појединцима. Обиљежавању присуствују и доајени бањалучке хирургије чије залагање, труд и рад су поставили темеље данашње Клинике за општу и абдоминалну хирургију.

15/03/2024|

Свјетски дан борбе против глаукома

Као и претходних двадесетак година медицински професионалци Клинике за очне болести УКЦ Републике Српске су се придружили обиљежавању Свјетске недјеље глаукома. Тим поводом свим заинтересованим грађанима организована је акција бесплатног скрининга глаукома.

13/03/2024|

Свјетски дан борбе против гојазности

Одјељење ендокринологије Клинике за унутрашње болести организује обиљежавање Свјетског дана борбе против гојазности. Овогодишњи мото је “Причајмо о гојазности без предрасуда и осуђивања”. Гојазност је болест која погађа читаво друштво, а број гојазних особа је у сталном порасту због чега се овај дан обиљежава како би се скренула пажња о могућностима превенције и лијечења. Медицински професионалци су данас свим заинтересованим грађанима мјерили тјелесну висину и тежину, мјерили обим струка, израчунавали индекс тјелесне масе, мјерили шећер у крви и крвни притисак.

04/03/2024|

Први кардиохирург у Републици Српској у Клиници за кардиохирургију УКЦ Републике Српске

Наша установа на челу са проф. др сц. мед. Владом Ђајићем забиљежила је значајне искораке у свом пословању, те интензивно и без предаха ради на томе да УКЦ Републике Српске добије статус најсавременијег и најмодернијег клиничког центра у региону. Од отварања Клинике за кардиохирургију УКЦ Републике Српске које је уприличено 11. септембра 2022. године до сада је успјешно изведено више од 400 кардиохируршких захвата. Операције су изведене уз подршку Института за кардиоваскуларне болести Дедиње и Института за кардиоваскуларне болести Војводине Сремска Каменица.

01/03/2024|

Онколошко дигестивна хирургија јуче, данас, сутра

Одјељење за лапароскопску хирургију Клинике за општу и абдоминалну хирургију УКЦ Републике Српске организује семинар под називом “Онколошко дигестивна хирургија јуче, данас, сутра”. Ријеч је о тродневном семинару који подразумијева један дан теоретског дијела и два оперативна дана. Предавачи су еминантни стручњаци из Србије, Русије и Америке који ће са нашим запосленим подијелити своја стечена искуства и знања. Током два оперативна дана наши стручњаци ће заједно са гостима извести оперативне захвате тј. лапароскопску ресекцију желуца, једњака , дебелог цријева итд.

28/02/2024|

Тамара Вучић, супруга предсједника Републике Србије Александра Вучића у посјети УКЦ Републике Српске

Тамара Вучић, супруга предсједника Републике Србије Александра Вучића данас је у посјети УКЦ Републике Српске. Госпођа Вучић је приликом посјете обишла Клинику за гинекологију и акушерство, као и Банку хуманог млијека Клинике за дјечије болести.

23/02/2024|

Први пут у УКЦ Републике Српске изведени хируршки захвати лијечења гојазности

Клиника за општу и абдоминалну хирургију у оквиру стратешког развоја клинике и едукативне сарадње са Универзитетским клиничким центром Србије (Прва хируршка клиника, едукативна база Клинике за општу и абдоминалну хирургију) организује акредитовани  дводневни  симпозијум: „Минимално инвазивна хирургија горњег гастроинтестиналног тракта“.

23/02/2024|

ПРВИ ПРОЈЕКАТ ИЗ НАУЧНЕ ОБЛАСТИ ЦАНЦЕР, ХОРИЗОН ЕУ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ ЗАПОЧЕО НА ОДЈЕЛУ ДЈЕЧИЈЕ ХЕМАТОНКОЛОГИЈЕ УКЦ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!

Циљ пројекта је промовисање побољшање квалитета живота код дјеце и младих и њихових породица који су изљечени од малигне болести. У Европи сваке године оболи око 35.000 деце и адолесцената од малигних болести. Са тренутним модалитетима савременог онколошког лијечења 80% њих преживи најмање пет година, али интензивни онколошки третмани остављају касне здравствене посљедице и смањују квалитет живота како изљечених тако и њихових породица.
Пројектом ц́е бити идентификоване незадовољене потребе деце, адолесцената и младих одраслих особа и њихових породица, те прилагодити доступне електронске алате за рјешавање ових потреба. На тај ће им начини бити омогуц́ено активно ангажовање у бризи за себе и самосталније управљање својим здрављем. У преоптерец́еном систему здравствене заштите, потребе за здравственом и психосоцијалном подршком изљечених често нису задовољене, а приступ је неједнак међу европским земљама. У том циљу развиће се и примјенити електонска платформа као и персонализовани електронски алати за праћење и подршку овим пацијентима.
Пројекат траје четири године (од 2024. године до 2028. године), координатор пројекта је проф.др Јелица Предојевић Самарџић, а у пројекту учествују институције из укупно 16 земаља ЕУ . Пројекат укупне вриједности 7.131 751,25 ЕУР, у цјелости финансира Европска унија средствима из буџета програма Хоризонт Европа, Мисија Канцер. Ово је једини пројекат у досадашњој реализацији програма Хоризонт Европа и Мисије Канцер у којем учествује институција из Босне и Херцеговине.
Универзитетски клинички центар Републике Српске једини је партнер из БиХ у овом пројекту, а проф. др Јелица Предојевић Самарџић педијатар, супспецијалисте дјечије хематологије и онкологије, Шеф одјела за Дјечију хемато- онкологију је вођа тима УКЦ Републике Српске у овом пројекту.

15/02/2024|

Обиљежено 25 година рада Клиника за општу и абдоминалну хирургију

Клиника за општу и абдоминалну хирургију обиљежава 25 година рада под овим именом.

14/02/2024|