Вијести

Интернационални дан у УКЦ Републике Српске

УКЦ Републике Српске, јуче 28.11.2023.године, је посјетило неколико врсних стручњака из региона и Европе све у циљу јачања досадашњих сарадњи, планирања будућих пројеката и пружања што боље здравствене заштите пацијентима. Захваљујући залагању генералног директора проф. др Владе Ђајића улажу се максимални напори у едукацију особља, унапређење услуга како бисмо ојачали наш здравствени систем.

Током посјете др Андрее Кдолскy бивше министарке здравља Аустрије и садашњег савјетника Владе Аустрије за медицинска питања разговарало се о свим актуелним темама које се тичу наше установе, досадашње сарадње са Аустријом, те о будућим пројектима с посебним нагласком на лијечење пацијената из Аустрије у УКЦ Републике Српске.

Нашу установу посјетили су и др Дејан Симић и др Мирко Јовановић два уролога са ВМА Београд, који су у Клиници за урологију са докторима с Клинике извели код два пацијента флексибилну уретерореноскопију и код једног пацијента перкутану нефролитотрипсију. Ова посјета је имала за циљ размјену искустава, знања и вјештина.

Такође, др Драган Милановић и др Бранислав Јовановић специјалисти дјечије хирургије из Београда били су у радној посјети, те су заједно са др Гораном Јањићем из Клинике за општу и абдоминалну хирургију били подршка докторима Клинике за дјечију хирургију у извођењу оперативног захвата. Ријеч је о пацијенту 2013. годиште који је имао неколико атака изазваних упалом усљед покретања камена у жучној кеси. Минимално инвазивном лапароскопском операцијом код пацијента је одстрањена жучна кеса. Операција је прошла без компликација, пацијент се добро опоравља, те је данас отпуштен на даље кућно лијечење. Ова посјета је имала за циљ увођење минимално инвазивне лапароскопске операције у Клиници за дјечију хирургију.

Истог дана цертификацијска кућа Буреау Веритас, Француска, посредством овлаштених аудитора, обавила је редован годишњи аудит у Клиници интензивне медицине за нехируршке гране те потврдила континуирану имплементацију постојећих норми као и континуирано унапређења рада у збрињавању и лијечењу критично болесних пацијената, процесу едукације и научно-истраживаочког рада за област интензивне медицине чиме смо стекли услове за обнову цертифката.

Подсјећамо, Клиника интензивне медицине за нехируршке гране – Референтни центар интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ Републике Српске је једина организациона јединица у нашој установи која је цертификована по типу ИСО 9001-2015 и то од  јуна 2018. године. Ради се о општем управљачком стандарду за контролу квалитета, а обим цертификације обухвата лијечење критично обољелих пацијената, едукацију из области интензивне медицине те научно истраживачки  рад за исту област. Од 2022. године подручје стандардизације рада у овој клиници проширено је на стандард ЕН 15224:2016, који је специфичан, сектрорски стандард управљања квалитетом за здравствене установе.

У периоду од 28.11. до 30.11.2023. године у оквиру процеса континуиране медицинске едукације и унапређења лијечења критично болесних пацијената у Клиници интензивне медицине за нехируршке гране обавља се едукација из области кардиолошки утразвук срца, процјена хемодинамике, теоријски и практични аспекти. За спровођење едукације задужена је уважена др сц. мед. Војка Горјуп, специјалиста интерне медицине, супспецијалиста интензивне медицине, УКЦ Љубљана. Ово је већ трећа посјета уважене докторице нашој установи у оквиру едукације за подручје ултразвука. Докторка Горјуп је наш дугогодишњи сарадник,  изабрана у звање  гостујућег наставника на Медицинском факултету Универзитета у Бањој Луци и један од иностраних стручњака који је дао велики допринос развоју интензивне медицине код нас.

29/11/2023|

УКЦ Републике Српске посјетила др Андреа Кдолскy бивша министарка здравља Аустрије

УКЦ Републике Српске данас је посјетила др Андреа Кдолскy бивша министарка здравља Аустрије.

28/11/2023|

Делегација Шангајског Универзитета за Медицину и Здравствене Науке (SUMHS) у УКЦ Републике Српске

Делегација Шангајског Универзитета за Медицину и Здравствене Науке (СУМХС) посјетила је данас УКЦ Републике Српске.

22/11/2023|

Еминентни стручњак из Италије у УКЦ Републике Српске

Проф. др Alfredo Galassi, редовни професор на Универзитету у Палерму (Италија), шеф одсјека кардиологије катедре интерне медицине и директор постдипломских студија из кардиоваскуларних болести у радној је посјети нашој установи.

14/11/2023|

Обиљежавање Свјетског дана борбе против дијабетеса

Одјељење за ендокринологију УКЦ Републике Српске  и  Удружење ендокринолога и дијабетеолога Републике Српске у сарадњи са студентима Медицинског факултета у Бањалуци је данас традиционално обиљежило „Свјетски дан борбе против дијабетеса“, који представља највећу свјетску кампању посвећену подизању свијести друштва о значају дијабетесу.

14/11/2023|

Први пут у УКЦ Републике Српске изведена лапарскопска операција једњака

Еминентни стручњаци из Русије у УКЦ Републике Српске

08/11/2023|

Обиљежавање Свјетског дана радиологије у УКЦ Републике Српске

Удружење радиолошких технолога Републике Српске и запослени радиолошки технолози из Завода за клиничку радиологију УКЦ Републике Српске и ове године обиљежавају Свјетски дан радиологије.

08/11/2023|

Уручење инкубатора набављених у оквиру хуманитарне акције “С љубављу храбрим срцима”

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је свечано данас у Универзитетском клиничком центру Републике Српске уручио инкубаторе и опрему за збрињавање новорођенчади свим директорима болница Републике Српске.

30/10/2023|

Свјетски дан борбе против можданог удара

Поводом Свјетског дана борбе против можданог удара, данас је испред Трга крајине уприличено бесплатно мјерење крвног притиска и шећера у крви, као један од видова скретања пажње на превентивне мјере од ове тешке болести.

29/10/2023|

Еминентни стручњаци у УКЦ Републике Српске 

Др Михајло Ђокић, члан трансплантационог тима УКЦ Љубљана у Клиници за општу и абдоминалну хирургију

Константна едукација кадра са жељом да нашим пацијентима пружимо најсавременији начин лијечења приоритет су пословодства УКЦ Републике Српске и проф. др Владе Ђајића.

28/10/2023|