Вијести

Љекари из Словеније едукују младе љекаре УКЦ Републике Српске

У УКЦ Републике Српске и овог викенда у току је наставак континуиране медицинске едукације из примјене ултразвука у хитној и интензивној медицини. Љекари специјализанти интерне медицине, кардиологије, пулмологије, инфектологије и анестезије усвајају основе за примјену ПОЦУС – фокусираног ултразвучног прегледа интегрисаног у клиничку слику пацијента, а са циљем што брже дијагностике и хитног третмана животно угроженог пацијента. Истовремено специјализанти анестезије вјежбају примјену ултразвука у регионалној анестезији. Едукација се одвија у сарадњи са љекарима из Марибора, што је наставак сарадње наше установе са здравственим установама у региону.

22/04/2023|

Посјета добровољних давалаца крви УКЦ Републике Српске

Поводом “Васкршње акције“ добровољног даривања крви у организацији Удружења добровољних давалаца крви Града Бањалука, нашу установу су посјетили добровољни даваоци крви из региона.

21/04/2023|

Иновативни приступ у лијечењу ортопедских пацијената

Универзитетски клинички центар Републике Српске располаже са апаратом који има могућност да прави фибрински лијепак који је богат тромбоцитима. Фибрински лијепак је биолошко терапијско средство које потпомаже успостављање локалне хемостазе и омогућава атрауматско повезивање и/или покривање (затварање) оштећене ткивне површине што временом доприноси постизању већег терапијског учинка.

20/04/2023|

Чувени свјетски торакални хирург Др Диего Гонзалез Ривас и екипа Нетфлиx-а у УКЦ Републике Српске

Част нам је што већ шести пут имамо прилику да угостимо водећег свјетског грудног хирурга др Диега Гонзалеза Риваса у нашој установи. Током овог хандс-он тренинга др Диего Гонзалес Ривас ће заједно са љекарима Клинике за торакалну хирургију на челу са др Марком Кантаром извести четири  хируршка захвата.

18/04/2023|

Искорак у хируршком збрињавању наших најмлађих пацијената

Хируршки тим Клинике за дјечију хирургију на челу са др Александром Брковићем, по први пут у УКЦ Републике Српске извео је поштедно, видео-асистирано одстрањење урођене аномалије цријева која се назива Мекелов дивертикулум (лат. дивертицулум Мецкели). Овај пионирски подухват наше Клинике за дјечију хирургију је изведен код дјечака у доби од 2 и по године, који се јавио на гастроентеролошку обраду због појаве свјеже крви у столици. Сцинтиграфски је потврђено постојање Мекеловог дивертикулума, те је постављена индикација за оперативно лијечење. Операција је изведена дијелом лапароскопски када је аномални дио цријева изведен на рез на пупку, а затим је урађено одстрањивање аномалије и успостављање континуитета цријева. Оперативни и постоперативни ток протекли су уредно. Патолошки је потврђен Мекелов дивертикулум. Дјечак се након мјесец дана од операције осјећа добро и ужива у свакодневним активностима.

13/04/2023|

Операције желучане киле у УКЦ Републике Српске

У дводневној радној посјети УКЦ Републике Српске бораве проф. др сц. мед. Александар Симић, специјалиста опште хирургије, замјеник директора Клинике за дигестивну хирургију (И хируршке клинике) и шеф Катедре за хирургију и анестезиологију Медицинског факултета Универзитета у Београду и доц. др сц. мед. Огњан Скробић, специјалисте опште хирургије и клинички асистент на Катедри хирургије и анестезиологије на Медицинском факултету Универзитета у Београду.

07/04/2023|

Сарадња УКЦ Републике Српске и ЈЗУ Свети апостол Лука у Добоју Додјела цертификата за успјешно завршену обуку медицинских професионалаца из Добоја

Стручњаци из Клинике интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ Републике Српске су докторима и медицинском особљу у ЈЗУ Свети апостол Лука у Добоју одржали цертификован курс из интензивне медицине. Захваљујући успјешно завршеној обуци из области интензивне медицине (перкутане трахеотомије), у ЈЗУ Свети апостол Лука у Добоју основана је организациона јединица која је слична Клиници интензивне медицине за нехируршке гране у УКЦ Републике Српске. Тим поводом свим учесницима цертификованог курса су данас уручени цертификати о завршеној обуци из ове области. Важно је нагласити да је под менторством стручњака из Клинике интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ Републике Српске, први пут у болници у Добоју урађен захват тј. перкутана трахеотомија. Перкутана трахеотомија је захват који се примјењује код животно угрожених пацијената којима је потребна дуготрајна механичка вентилација. УКЦ Републике Српске поред тога што је највећа здравствена установа у Републици Српској, такође је научно наставна база, а наши медицински професионалци су ангажовани да колегама из других здравствених установа преносе своја знања и вјештине како би наш здравствени систем био све јачи.

30/03/2023|

Др Арменд Сипахи у УКЦ Републике Српске

Данас је у посјети УКЦ Републике Српске др Арменд Сипахи ангажован у болницама Медипол и Газиосманпаша у Истанбулу. Тим поводом уприличен је састанак са Пословодством УКЦ Републике Српске на којем је др Арменд Сипахи представио рад и активности ових болница. Такође, на састанку су се разматрале могућности за успостављање сарадње са нашом здравственом установом.

24/03/2023|

Регионални дермоскопски курс

Регионални дермоскопски курс се одржава у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у периоду од 24. до 25. марта. Стручни скуп који окупља бројне стручњаке из региона и свијета се одржава у организацији УКЦ Републике Српске и Удружења доктора за кожне и полне болести „ЦУТИС“. Овом приликом наши дерматолози ће презентовати случајеве пацијената лијечених у Клиници за кожне и полне болести УКЦ Републике Српске и са колегама размијенити стечена знања и искуства из ове области.

24/03/2023|

Донација Одјељењу дјечије хематоонкологије УКЦ Републике Српске

Примопредаја медицинске опреме намијењене за Одјељење дјечје хематоонкологије УКЦ Републике Српске одржана је данас у Родитељској кући у организацији Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести „Искра“.

22/03/2023|