Вијести

Десет година пренаталне цитогенетичке дијагностике у УКЦ РС 50 година постојања Цитогенетичке лабораторије у УКЦ РС

Одјељење за медицинску генетику представља једно од два одјељења Завода за клиничку лабораторијску дијагностику у УКЦ РС.  У јануару ове године навршило се пуних десет година од увођења пренаталне цитогенетичке дијагностике и 50 година постојања Цитогенетичке лабораторије у нашој установи. Лабораторија овог Одјељења је једина лабораторија ове врсте у Републици Српској, која пружа услуге за читаво подручје РС, а по броју урађених пренаталних цитогенетичких анализа је водећа у Босни и Херцеговини. Активности на увођењу пренаталне цитогенетичке дијагностике континуирано  су се одвијајале од краја осамдесетих година (изузимајући ратни период) све до 2009. године. Ова дијагностика се односи на кариотипизацију плода из плодове воде, узете поступком амниоцентезе. Од јануара 2009. до краја јануара 2019. године, примљено је 8 611 узорака плодове воде, из којих је урађена анализа кариотипа плода.

15/02/2019|

Посјета генералног директора УКЦ РС проф. др Владе Ђајића Универзитету у Минхену (Њемачка)

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске проф. др Владо Ђајић посјетио је Универзитет у Минхену (Њемачка) и престижни спортски кардиолошки центар у оквиру ове установе. Том приликом разговарао је са признатим интернистом кардиологом са наших простора проф. др Миланом Динићем који је један од водећих стручњака у овом престижном њемачком и свјетском универзитету.

11/02/2019|

Сбербанк Бања Лука донирала ЦТГ апарате УКЦ РС

Клиници за гинекологију и акушерство УКЦ РС је донирала Сбербанка Бања Лука два ЦТГ апарата. Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске проф. др Владо Ђајић је примио донацију, коју је у име Сбербанк а.д. Бања Лука, уручио предсједник Управе Александар Кесић. Вриједност донације је око 8 000 КМ.

08/02/2019|

Конференција за медије: Актуелни вирус грипа

Универзитетски клинички центар Републике Српске свакодневно прати број пацијената који се у нашу установу јављају са синдромом грипа.

06/02/2019|

Уручена донација VeinViewer Flex уређаја Заводу за клиничку лабораторијску дијагностику и Ургентном центру УКЦ РС

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске, као највећем здравственом центру у овом дијелу Босне и Херцеговине, инсталирано је 30 уређаја VeinViewer Flex. Уређај се највише користи у Заводу за клиничку лабораторијску дијагностику и у Ургентном центру УКЦ РС.

05/02/2019|

Посјета представника Министарства породице, омладине и спорта најмлађим пацијентима

Представници Министарства породице, омладине и спорта уручили су донацију Одјељењу дјечије хематоонкологије Клинике за дјечије болести као и породиљама Клинике за гинекологију и акушерство.

23/01/2019|

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић у посјети УКЦ РС

Одржан радни састанак пословодства највеће здравствене установе и министра Шеранића

18/01/2019|

Предсједница Републике Српске поводом Дана Републике одликовала начелника Службе за васкуларну хирургију УКЦ РС прим. др Миланка Максића

Предсједница Републике Српске госпођа Жељка Цвијановић, поводом обиљежавања Дана Републике, 9. јануара 2019. године одликовала је одређен број заслужних правних, физичких лица, појединаца, који су се у протеклом периоду истакли својим достигнућима и пожртвованим радом.

10/01/2019|

Предсједница Српске и градоначелник Бања Луке даривали прворођену бебу у УКЦ РС

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић златником и пригодним поклонима даривала је прву бебу рођену у Републици Српској у 2019. години и још једно новорођенче као знак пажње.
“Задовољство је што имамо добру услугу, што имамо оспособљен тим и адекватну опрему и што се наш здравствени сектор развија у складу са временом”, рекла је предсједница Цвијановић те подсјетила да је традиција да предсједник Републике Српске уручује златник.

01/01/2019|

Деценија збрињавања најкритичнијих и животно угрожених пацијената

Клиника интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ РС једина је организациона јединица на простору БиХ која збрињава најтеже и критично обољеле нехируршке пацијенте, те се издваја по савремено опремељеном простору, најмодернијој опреми и изузетно стручном кадру. Задовољство нам је истаћи да ова Клиника обиљежава десетогодишњицу рада. Здравствене услуге које се свакодневно пружају нашим пацијентима су на свјетском нивоу.

24/12/2018|