Вијести

Први пут у Клиници за општу и абдоминалну хирургију УКЦ Републике Српске изведена перкутана дренажа апцеса јетре

Медицински професионалци у Клиници за општу и абдоминалну хирургију УКЦ Републике Српске су почетком 2023. године извели прву успјешну ултразвучно вођену перкутану трансхепатичну дренажу јетреног апсцеса. Процедура подразумјева минимално инвазивну терапијску методу у третману гнојних колекција у јетреном ткиву, која се ради под контролом ултразвука.

27/01/2023|

Примјењен третман транскранијалном магнетном стимулацијом код двије пацијентице са дијагнозом депресије

У Клиници за психијатрију УКЦ Републике Српске примијењен је модеран и ефикасан облик лијечења психијатријских болести – третман транскранијалном магнетном стимулацијом код двије пацијентице са дијагнозом депресије које су на болничком третману у кабинету за транксранијалну магнетну стимулацију.

19/01/2023|

Специјализанти 2022

Од доласка проф. др Владе Ђајића на чело УКЦ Републике Српске запослено је више од 300 љекара и 800 медицинских техничара. На овај начин се осигурава стабилност здравственог система Републике Српске и улаже у будућност медицинске професије. Томе у прилог говори и чињеница да је прошле године додијељено рекордних 78 специјализација за младе љекаре из Републике Српске. Опредјељени смо да улажемо у младе медицинске кадрове који ће од својих ментора добијати вриједна знања и вјештине и исте наставити примјењивати у нашој земљи. Наш циљ је задржати квалитетне кадрове и јачати медицинске институције Републике Српске.

17/01/2023|

Златници за бебе рођене на Дан Републике

Поводом обиљежавања Дана Републике, предсједник Републике Српске Милорад Додик даровао је златником 32 бебе рођене 9. јануара, од којих је девет рођено у Клиници за гинекологију и акушерство УКЦ Републике Српске.

12/01/2023|

Додјела ордења поводом Дана Републике Српске

Поводом обиљежавања 31 године постојања Републике Српске и прославе Дана Републике Српске, предсједник Републике Српске Милорад Додик одликовао је данас Орденом Крст Милосрђа за пожртвовање, храброст и дугогодишњи рад у лијечењу пацијената и велики допринос у развоју здравственог система Републике Српске проф. др Антонију Верхаз, специјалисту инфектологије, супспецијалисту гастроентерохепатологије начелницу Клинике за инфективне болести и прим. др Младена Дуроњића, специјалисту пулмолога начелника Клинике за плућне болести.

08/01/2023|

Донација пакетића најмлађим пацијентима

Захваљујемо се свима који су одвојили своје вријеме и средства како би обрадовали наше најмлађе пацијенте тако што су им поклонили пакетиће док су били хоспитализовани у УКЦ Републике Српске за вријеме празника.

Сва радост живота стане у осмијех дјетета!”

 

 

 

 

 
 
 

 

04/01/2023|

Даривање прворођене бебе

Прва беба у 2023. години у Републици Српској, дјевојчица Маша из Брода рођена је у УКЦ Републике Српске.

01/01/2023|

Првих 100 кaрдиoхируршких зaхвaтa у Клиници зa кaрдиoхирургиjу УКЦ Рeпубликe Српскe

Првих 100 кaрдиoхируршких зaхвaтa у Клиници зa кaрдиoхирургиjу УКЦ Рeпубликe Српскe je извeдeнo уз пoдршку Институтa зa кaрдиoвaскулaрнe бoлeсти Дeдињe и Институтa зa кaрдиoвaскулaрнe бoлeсти Вojвoдинe- Срeмскa Кaмeницa. Првa кaрдиoхируршкa oпeрaциja je извeдeнa 6.6.2022.гoдинe, a дo сaдa je успjeшнo oпeрисaнo 100 пaциjeнaтa. Oвe oпeрaциje укључуjу хируршку рeвaскулaризaциjу миoкaрдa, oпeрaтивнo лиjeчeњe вaлвулaрних бoлeсти срцa, тe тaкoђe нajнoвиje мeтoдe хируршкoг лиjeчeњa срчaнe слaбoсти.

23/12/2022|

Нова интервентна радиолошка процедура у третману васкуларних обољења

Дaнaс je у нaшoj устaнoви први пут извeдeнa EВAР (eндoвaскулaрнo лиjeчeњe aнeуризми aoртe) кojу je извeo тим интeрвeнтних рaдиoлoгa и вaскулaрних хирургa УКЦ Рeпубликe Српскe пoд мeнтoрствoм прoф. др Дрaгaнa Сaгићa, интeрвeнтнoг рaдиoлoгa сa Институтa зa кaрдиoвaскулaрнe бoлeсти Дeдињe Бeoгрaд.

22/12/2022|

Континуирана едукација у Клиници интензивне медицине за нехируршке гране у Универзитетском клиничком центру Републике Српске

У  Клиници интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ Републике Српске, 15. и 16.12. 2022. године одржавала се континуирана медицинска едукација из области дијализних процедура у лијечењу критично обољелих пацијената. Едукацију наших љекара је обавио др Ведран Премужић, нефролог и начелник Одјељења за дијализу у КБЦ Загреб.

16/12/2022|