Вијести

Размјена искустава са руским стручњацима у домену реконструкције дојке

Љекарски тим Универзитетског клиничког центра Републике Српске извео је оперативни захват тј. примарну реконструкцију дојке. Ријеч је о оперативној процедури која подразумијева одстрањење дојке и реконструкцију дојке анатомским имплантом у једном акту.  Овај оперативни захват урађен у нашој установи, по први пут се преносио путем видео линка колегама из Онкоцентра у Санкт Петербургу у циљу стручних консултација и размјене мишљења у току оперативног захвата.

06/06/2019|

IN MEMORIAM

Др Предраг Николић

(1949-2019)

Обавјештавамо све запослене у Универзитетском клиничком центру Републике Српске да је дана 4.6.2019. године преминуо наш уважени др Предраг Николић.

06/06/2019|

Делегација привредника из дијаспоре посјетила Универзитетски клинички центар Републике Српске – Циљ промоција здравства Српске у иностранству

Делегација привредника из дијаспоре посјетила је Универзитетски клинички центар Републике Српске. Током посјете разговарали су са менаџментом наше установе на челу са генералним директором УKЦ РС проф. др сц. мед. Владом Ђајићем о могућностима јачег повезивања УKЦ РС и дијаспоре, промоције услуга које пружа наша установа у иностранству, едукацији нашег кадра и могућности лијечења становника који живе у иностранству у УKЦ РС.

01/06/2019|

Прегледано 128 пацијената у Клиници за кожне и полне болести- Меланома дан 2019

Љекари и медицинско особље Клинике за кожне и полне болести УКЦ РС на челу са начелницом проф. др Јагодом Балабан организовали су бесплатан преглед коже свим заинтересованим грађанима у циљу откривања меланома или других облика рака коже у раном стадијуму, као и особа са ризиком за оболијевање од ових малигних тумора. Циљ љекара и медицинског особља Клинике за кожне и полне болести УКЦ РС био је подизање свијести о опасности меланома и важности правовремених прегледа.

31/05/2019|

Обиљежен свјетски дан борбе против мултипле склерозе

Удружење мултипле склерозе Републике Српске уз подршку Универзитетског клиничког центра Републике Српске, 29. маја обиљежава Свјетски дан мултипле склерозе. Свјетски дан борбе против мултипле склерозе обиљежен је и ове године у Парку „Петар Kочић“ у Бањалуци, те је на овај начин скренута пажња јавности на обољеле од ове тешке болести и на њихов положај у друштву.

Свјетски дан мултипле склерозе се обиљежава широм свијета да би се помогло у рјешавању глобалног проблема обољелих правовременим почетком лијечења одмах након дијагностиковања болести јер се раним почетком лијечења остварују најбољи резултати за пацијенте. Циљ обиљежавања Свјетског дана мултипле склерозе је повезивање људи, група и организација у покрет на међународном нивоу који учествовањем у догађајима и активностима подижу свијест о мултиплој склерози као глобалном проблему. Мултипла склероза (МС) је запаљенско,аутоимуно обољење централног нервног система. Претежно је ријеч о обољењу које погађа млађе особе, а код већине болесника знаци болести се јављају између 20. и 40. године живота, све чешће и у раној адолесценцији и ђетињству. Жене оболијевају два пута чешће од мушкараца, а код већине болесника симптоми се појављују повремено, а са самом прогресијом болести могу се мијењати јачина и трајање симптома.Ово обољење је водећи нетрауматски узрок инвалидности код младих особа. Почетни симптоми су најчешће субјективне сметње осјета, смањење оштрине вида, губљење снаге у једном или више екстремитета, двослике, поремећаји равнотеже, вртоглавице, сметње контроле мокрења и столице. Могући су и поремећаји координације покрета, тремор, испрекидан (скандиран) говор, појава спастицитета, ментални поремећаји и депресивне тегобе.

Национални координатор за мултиплу склерозу доц. др сц. мед. Сања Гргић, нагласила је да у Републици Српској има око 1.800 обољелих од мултипле склерозе. Болест се најчешће јавља између 20. и 40. године живота, међутим у посљедње вријеме обољевају и млађе особе.

Мирослав Вукомановић, предсједник Удружења мултипле склерозе Републике Српске, рекао је да је њихова жеља да пробуде свијест друштва о обољелима од ове тешке болести. Истакао је да је основни проблем набавка веома скупих лијекова јер само око шест одсто обољелих, од њих укупно 1.800, прима терапију преко Фонда здравственог осигурања РС. Прошле године је само 75 пацијената преко ФЗО РС примало терапију, а ове године су се изборили за још 20 терапија. Међутим, то је веома мали и недовољан број јер примјена терапије је веома важна за особе млађе животне доби како би остали покретни и могли доприносити породици и друштву.

Обиљежавање свјетског дана борбе против мултипле склерозе подржао је и градоначелник господин Игор Радојичић. Рекао је да га је посебно гануо позив  једне ђевојке, која је обољела од мултипле склерозе, те га је замолила да подржи скуп, како пацијенти обољели од мултипле склерозе не би били дискримисани више него што јесу. Нагласио је да треба да се сви заједно боримо за остваривање ширих права лица која су обољела од мултипле склерозе, а један од најозбиљнијих проблема је обезбјеђивање лијекова за терапију, односно да се преко Фонда здравственог осигурања РС остваре права ових пацијената. У протекле двије године, Град Бањалука је много радио на уклањању архитектонских баријера за особе са инвалидитетом, али у тој области има још посла.

Милица Галић, болује од мултипле склерозе већ девет година иако има само 25 година. Она је мастер италијанског језика и књижевности и бави се научним радом, а тренутно је незапослена. Наводи да у највећој мјери није стигматизована по било којој основи, али да у нашем друштву још увијек постоји проблем разумијевања овог обољења, те да многи нису свјесни колико је ово озбиљна и тешка болест.

29/05/2019|

Медицинари из Словеније посјетили УKЦ РС: Размјеном искустава до унапређења здравства

Универзитетски клинички центар Републике Српске је у петак 24. маја угостио 50 медицинских сестара, бабица и здравствених техничара из Помурја из Словеније, који су са својим колегама у Бањалуци размијенили искуства и знања. Проф. др Владо Ђајић, генерални директор УKЦ РС истакао је да је ова посјета радна и едукативна.

“УKЦ РС много полаже на едукацију медицинских сестара. Средњи медицински кадар УKЦ РС континуирано пролази кроз едукације у земљама региона, па и у Словенији.

Сада ћемо имати прилику да размијенимо искуства и да научимо нешто о раду с пацијентима и да нам колеге из Словеније дају сугестије шта можда можемо да поправимо”, рекао је директор Ђајић.
Драгица Јошар, предсједница Струковног друштва медицинских сестара, бабица и здравствених техничара из Помурја, рекла је да посјетиоци долазе из различитих медицинских установа, а да у регионалној болници ради око 500 медицинских сестара.

Она је нагласила да се њихов струковни синдикат бори за повећање плата медицинским радницима јер су по њеном мишљењу потцијењени, слабо плаћени и имају мало слободних дана. Истакла је да у Словенији недостаје око 25 одсто медицинских сестара, јер велики број сестара из Словеније одлази у Аустрију због већих плата.

Далиборка Kузмановић, замјеница помоћника директора за здравствену његу УKЦ РС, рекла је да је Словенија давно препознала значај улагања у едукацију медицинских сестара.
Она је истакла како је ишла сам на едукацију у Љубљану и уочила да у Словенији много више дају значаја школовању медицинских сестара. Оно што код нас раде медицинске сестре са средњом школом, код њих раде факултетски образоване сестре. У УKЦ РС тренутно ради око 1.300 медицинских сестара.

24/05/2019|

Обиљежено 27. година страдања бањалучких беба

Сјећање на 12 звјездица

Служењем парастоса и полагањем цвијећа код споменика 12 беба на Новом гробљу и полагањем вијенаца код спомен обиљежја „Живот“ у Бањалуци обиљежено је 27 година од страдања 12 беба. У  тадашњем Клиничком центру Бањалука, а данашњем Универзитетском клиничком центру Републике Српске током маја и јуна 1992. године због недостатка кисеоника умрло је 12 новорођенчади.  Пријеко потребни кисеоник није могао бити допремљен нашој здравственој установи копном због ратних дејстава и због забране Савјета безбједности УН за летове изнад БиХ.

22/05/2019|

Завршен процес акредитације Клинике за гинекологију и акушерство УКЦ РС у оквиру UNICEF пројекта „Акредитација болница – пријатеља беба”

Сертификат о акредитацији који додјељује Агенција за сертификацију, акредитацију и унапређење квалитета здравствене заштите Републике Српске (ASKVA), а у склопу UNICEF пројекта „ Акредитација болница – пријатеља беба” свечано је уручен Клиници за гинекологију и акушерство УКЦ РС. 

14/05/2019|

Мини симпозијум у УКЦ РС – Аденокарцином панкреаса – мултидисциплинарни приступ у дијагностици и хируршком третману

У петак 10. маја 2019. године у нашој установи одржан је мини симпозијум “Аденокарцином панкреаса – мултидисциплинарни приступ у дијагностици и хируршком третману”.

14/05/2019|

Обиљежен 12. мај – Међународни дан сестринства

”Сестринство – глас који води: Здравље за све!”

Сваке године 12. маја широм свијета обиљежава се Међународни дан сестринства, једне од најхуманијих професија. Ове године, Међународно вијеће медицинских сестара обиљежава Међународни дан сестринства под слоганом ”Сестринство – глас који води: Здравље за све!” на дан рођења  зачетнице модерног сестринства Florence Nightingale.

13/05/2019|