Клиника за ортопедију и трауматологију бави се амбулантним и болничким збрињавањем пацијената са траумом коштано-зглобног система и њихових компликација, као и лијечењем деформитета, дегенеративних и реуматских обољења, тумора и других патолошких стања коштано-зглобног система.

Стручни тим чини двадесет доктора медицине, специјалиста и супспецијалиста из области ортопедије и траумнатологије на челу са начелником и шефовима одјељења и тридесет шест медицинских сестара/техничара, којима руководи главна сестра, дипломирани медицинар здравствене његе уз асистенцију виших медицинских сестара, надзорних сестара одјељења. Медицинске сестре/техничари су ангажовани на њези болничких пацијената и раду у специјалистичким амбулантама и кабинетима.  Два административна радника, шест хигијеничарки и особа задужена за пренос болесника и материјала пружају административну, техничку и логистичку подршку ускостручном медицинском сектору.

Узевши у обзир да имамо изузетно едукован, ускоспецијализиран медицински кадар, имплантате изузетно високог квалитета те чињеницу да располажемо опремом најновије генерације неопходну за извођење артроскопских (минимално инвазивни хируршки поступак на зглобовима) и других софистицираних захвата планирамо да се додатно усавршавамо у правцу спиналне хирургије, да даље  усавршавамо примјену методе Илизаров и артроскопију рамена те да уведемо  интрамедуларну фиксацију прелома дијафизе дугих костију, ревизионе операције ендопротеза кука и операције ендопротеза рамена.  За првих шест мјесеци 2016. године увели смо процедуру интрамедуларне фиксације проксималног фемура, процедуру интрамедуларне фиксације прелома и ревизионе операције ендопротеза кољена.

Пацијенти на елективне хируршке захвате  у принципу, за разлику од других центара, не чекају дуже  од 15 дана, а дужина чекања зависи  од стања залиха имплантата и  ендопротеза.

У саставу Клинике су два одјељења:

  1. Одјељење ортопедије

У одјељењу се  изводе артроскопске операције реконструкције  предњег укрштеног лигамента, операције ендопротеза кука, операције ендопротеза кољена, артроскопске операције рамена, интрамедуларне фиксације прелома, ревизионе операције ендопротеза кољена, операције несанираних прелома, као и хирургија тумора локомоторног система.

Више од тридесет и пет година успјешно се збрињавају  спортске повреде (познати смо по успјешном лијечењу повреда менискуса, хрскавице и предњег укрштеног лигамента кољена.  Већ 20 година се ради ултразвучна дијагностика и ортопедско лијечење развојног поремећаја дјечијих кукова као и операције урођеног кривог стопала, те операције урођеног ишчашења кукова.

  1. Одјељење трауматологије

У дијелу који се бави општом трауматологијом коштани преломи се збрињавају остесинтезом и уградњом имплантата, док се несрасли преломи лијече помоћу нове методе Илизаров те артроскопским хируршким захватима.

У дијелу који се бави спиналном проблематиком збрињавају се повреде кичменог стуба са или без неуролошких дефицита, тумори, деформитети и спиналне стенозе. У јединици полуинтензивне његе смјештени су политрауматизовани пацијенти, пацијенти након тежих оперативних захвата и пацијенти са општим здравственим проблемима. Пацијенти су под двадесетчетверосатним надзором љекара и медицинских сестара/техничара.

Клинички рад се одвија у пет амбуланти:

  • Пријемној амбуланти,
  • Специјалистичкој амбуланти И,
  • Специјалистичкој амбуланти ИИ,
  • Специјалистичкој амбуланта ИИИ и
  • Амбуланти за ултразвук.

Пријемна амбуланта ради свакодневно од 07:00 до 15:00 часова, а за пријем је довољна само болничка упутница од надлежног доктора породичне медицине.

Специјалистичка амбуланта И ради свакодневно од 07:00 до 15:00 часова, а за преглед је довољна специјалистичка упутница од доктора породичне медицине.

Специјалистичка амбуланта ИИ ради свакодневно од 07:00 до 15:00 часова, а за преглед је довољна специјалистичка упутница од доктора породичне медицине.

Специјалистичка амбуланта ИИИ ради свакодневно од 07:00 до 15:00 часова, а за преглед је довољна специјалистичка упутница од доктора породичне медицине.

Амбуланта за ултразвук  која ради свакодневно од 07:00 до 15:00 часова располаже врхунским ултразвучним апаратом, на преглед се не чека, а довољна је упутница од надлежног доктора породичне медицине уз наручивање на телефон 051/343 220.

Телефонски именик Kлинике

Адреса: Ул. 12 Беба бб, Бања Лука