Клиника за инфективне болести пружа амбулантне и хоспиталне услуге пацијентима из области инфектологије. Клиника за инфективне болести надлежна је за лијечење обољелих од акутних и хроничних инфективних болести које обухватају обољења централног нервног и периферног нервног система, респираторног, дигестивног, урогениталног, локомоторног система и коже, односно акутна и хронична обољења вирусне, бактеријске, паразитарне и гљивичне етиологије, болничке или опортунистичке етиопатогенезе, укључујући HIV инфекцију и фебрилна стања нејасне етиологије.

 У Клиници за инфективне болести УКЦ РС могу се обављати контролни специјалистички прегледи од 08:00 h до 14:00 h сваки радни дан.

Клиника је референтни центар за лијечење обољелих од хепатитиса C и хепатитиса B, вирусних инфекција и особа које живе са HIV/AIDS-ом.

У Клиници за инфективне болести од 1. јуна 2007. године ради Савјетовалиште за хепатитисе B и C, те HIV инфекцију у којем се проводи добровољно, анонимно и бесплатно тесторање на HIV, савјетовање прије и послије тестирања, брзи тестови (HIV, HCV, HBV), психосоцијална подршка особама које живе са хроничним хепатитисом B и/или C, те особама које живе са HIV/AIDS-ом, као и особама из њиховог окружења (укућани, партнери, пријатељи…), преекспозициона профилакса хепатитиса B код здравствених радника и постекспозициона профилакса хепатитиса B и HIV инфекције код здравствених радника након инцидента. Радно вријеме Савјетовалишта је од 07:00 до 15:00 часова радним даном.

У Клиници се за хоспиталне пацијенте ради цијели низ дијагностичких претрага, између осталих биопсија јетре, ултразвук абдомена, ендоскопије (ендоскопија, ЕGD-а, ректосигмоидоскопија) и ЕКГ снимак.

Клиника за инфективне болести се састоји од четири одјељења:

  1. Одјељење за гастроентерохепатологију са општом инфектологијом и дневном болницом
  2. Одјељења за инфекције код имунодефицијенције са општом инфектологијом
  3. Одјељења за неуроинфекције и полуинтензивну његу са општом инфектологијом.

Телефонски именик Kлинике

Адреса: Ул. 12 Беба бб, Бања Лука