У УКЦ РС четвртак, 8.11.2018. године тридесетак студентата Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета Универзитета у Бањалуци, одсјек архитектура, предвођени доц. др Мајом Милић Алексић и доц. др Дианом Ступар посјетили су Универзитетски клинички центар Републике Српске, у намјери да сазнају мало више о пројектовању здравствених објеката. Првобитно је замишљено да стручна посјета студената траје укупно два часа, међутим због великог интереса и лијепе атмосфере, посјета је трајала око три и по сата.
Намјера нам је била да студентима прикажемо најинтересантије дијелове УКЦ РС, с идејног, организационог и функционалног аспекта. Студенти су посјетили новоотворени Центар ургентне медицине, гдје им је домаћин начелник др Драган Ракановић детаљно представио све функционалне цјелине и систем рада ЦУМ-а.
Након ЦУМ-а, студенти су посјетили стационарни дио УКЦ РС, конкретно Клинику за ортопедију и трауматологију, гдје су у разговору са начелником Клинике и пројект менаџером за реконструкцију и изградњу ЦМБ-а и Сјеверног крила др Николом Бојићем сазнали више детаља о самом процесу пројектовања, реконструкције и изградње УКЦ РС. Том приликом су видјели типску етажу стационарног дијела УКЦ РС.
Током посјете Клиничком заводу за нуклеарну медицину и болести штитне жлијезде, у разговору са шефом Одјељења за медицинску физику и заштиту од јонизујућег зрачења и  овлаштеном особом за заштиту од зрачења Гораном Вулетом, мед. физичарем разговарали о јавности мало познатој проблематици заштите од зрачења и архитектонско-грађевинским рјешењима. Студенти су обишли Завод и имали прилику да виде специфична рјешења која су примијењена у том дијелу УКЦ РС.
Након Завода, студенти су обишли Интервентну кардиологију, тачније сале за катетеризацију срца, гдје  су у опуштеној атмосфери у разговору са шефом Одјељења др Сашом Лончаром и мр сц. мед. Светозаром Срдићем, сазнали више детаља о посебном начину пројектовања просторија, имајући у виду специфичности опреме за ангио сале и неопходност заштите особља и пацијената од зрачења.
Било је јако лијепо видјети младост Српске у УКЦ РС, интеракцију са нашим љекарима и немедицинским особљем, слушати питања која нису била уско стручна, већ и питања о односу према раду, животу, здрављу, синдрому сагорјевања на послу, будућности….
Запослени УКЦ РС су још једанпут показали како знају бити перфектни домаћини а студенти, професори и асистенти  су у болничке просторије унијели дух младости, знања и оптимизма. Надамо се да ће сљедећа посјета студената АГГФ бити још дужа….