Бесплатно мјерена плућна функција

Медицинско особље Клинике за плућне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске уз подршку фармацеутске компаније Провиденс организовало је 19.11.2018. године за све заинтересоване грађане бесплатну спирометрију. На овај начин 56 грађана је бесплатно испитало плућну функцију и капацитет плућа у „Стакленцу“ – парк Петар Кочић – Бањалука.
Према ријечима др Синише Гајића, пулмолога са Клинике за плућне болести УКЦ РС, повод за организовање акције бесплатног мјерења плућне функције је обиљежавање Свјетског дана борбе против ХОБП-а (хроничне опструктивне болести плућа), а све са циљем унапређења пулмолошког здравља становништва, те указивања на штетност пушења по здравље.
Како је др Гајић рекао, грађанима се демонстрирала и правилна употреба инхалаторне терапије за лијечења ХОБП-а, а у реализацији ове акције учествовали су и студенти Медицинског факултета Бањалука. Он је навео да ова болест иде прогресивним током, те да је на четвртом мјесту у свијету по броју обољелих, са тенденцијом да пређе на трећу позицију. Око 175 милиона особа данас је обољело од ове болести и од ње годишње умре више од три милиона људи у свијету.
Циљ ове акције унапређење пулмолошког здравља становништва, као и указивање на штетност пушења. Основна мјера превенције хроничне опструктивне болести плућа је престанак пушења, јер, према испитивањима, 80 до 90 одсто особа са овом дијагнозом су хронични или бивши пушачи, рекао је Гајић.
Подсјећамо да је хронична опструктивна болест плућа (ХОБП) обољење средње и старије животне доби. Настаје послије дугогодишњег излагања штетним факторима, најчешће дуванском диму. Болест напредује споро и током више деценија. Почетни, рани стадијум хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП) се често не препозна. Први симптоми ХОБП су дуготрајни кашаљ, искашљавање, недостатак ваздуха у току физичке активности и звиждање у грудима. У почетку се недостатак ваздуха јавља при већем напору, а са напредовањем болести подношење напора је све теже, болесник остаје без даха у току свакодневних активности као што су пењање уз неколико степеница, ход по равном или чак јутарње умивање и облачење. Многи болесници сматрају појаву ових симптома дијелом нормалног процеса старења, иако су знаци озбиљног обољења које захтјева лијечење. ХОБП је обољење које угрожава живот и погоршава се ако се не лијечи. Према многобројним испитивањима 80 до 90 одсто особа са дијагнозом ХОБП су хронични пушачи или бивши пушачи. Ипак, у знатно мањем проценту ХОБП настаје и код непушача јер постоје и други фактори ризика за настанак хроничне опструктивне болести плућа. Међутим, ХОБП је болест која се може спријечити, а основна превентивна мјера је отклањање фактора ризика, прије свега престанак пушења.