Поводом обиљежавања мјесеца новембра као мјесеца борбе против карцинома тестиса и карцинома простате уприличена је конференција за медије на којој смо жељели да подигнемо свијест о овим обољењима, укажемо на важност њиховог раног откривања, те обављања превентивних прегледа, као и да јавности прикажемо све модалитете лијечења којима наша установа располаже.
Др Душан Тодић, специјалиста уролог из Клинике за урологију овом приликом је изјавио да у Републици Српској сваке године од карцинома тестиса оболи од 30 до 40 мушкараца, а од карцинома простате између 250 и 350. Према његовим ријечима карцином простате најчешће се јавља у старијој животној доби, изнад 65 година, те је на првом мјесту по учесталости јављања и на другом по стопи морталитета. Он је такође навео да је у посљедњих неколико деценија број новообољелих од карцинома тестиса удвостручен, те да је у односу на број укупних малигних обољења код мушкараца заступљен до два одсто, и да су то најчешће мушкарци од 15 до 35 година старости. Др Топић је напоменуо да су превенција и рани скрининг болести од изузетне важности. Он је додао да је најбитнији симптом безболна квржица на тестису, те да је неопходно да се мушкарци самопрегледају.
Др Радмила Рашета, специјалиста онколог из Клинике за онкологију изјавила је да је тумор тестиса једини тумор који је потенцијално изљечив када је болест метастатска. Она је нагласила да УКЦ РС подржава хуманитарну акцију за помоћ обољелима коју већ традиционално организује неформално Удружења грађана “Супербрке”.
Генерални директор УКЦ РС проф. др Владо Ђајић истакао је да су овакве акције веома значајне за унапређење здравља, те да наша установа има најсавременије апарате за скрининг и дијагностику ових обољења.
Представник Удружења “Супербрке” Зоран Шишић рекао је да је овом удружењу веома важна подршка УКЦ РС, те да су поводом мјесеца борбе против карцинома тестиса и карцинома простате организовали низ акција с циљем прикупљања средстава за двојицу обољелих.