Медицинско особље Клинике за инфективне болести низом активности обиљежило је Дан борбе против HIV/AIDS-a с циљем смањења стигме и дискриминације обољелих од ове болести. Дана 30. новембра организовано је бесплатно тестирање у Клиници за инфективне болести, те је и мобилна екипа медицинског особља из Клинике за инфективне болести организовала бесплатно, добровољно и анонимно тестирање студената у студентском дому – Павиљон IV.
Бесплатно, добровољно и анонимно тестирање и савјетовање организовано је на двије локације, једна у Клиници за инфективне болести, а друга у студентском центру Никола Тесла.
Укупно је тестирано: на HIV 73 клијента, од чега 41 клијент и на HCV, од чега и 13 клијената и на HBV.
Није било позитивних тестова, тј. сви резултати су негативни. Ове године забиљежен је добар одзив грађана, и то млађе животне доби.
Према подацима UNAIDS Global Report-a у свијету 34 милиона људи живи са HIV-ом, 2,5 милиона је новоинфицираних, а 1,7 милиона обољелих је умрло од AIDS-а и других болести повезаних са HIV-ом. На основу достављених пријава и анализе података у Републици Српској до сада је регистровано укупно 122 обољелих особа од HIV/AIDS-a. Од укупног броја регистрованих, у 2018. години пријављено је укупно 9 нових случајева, од тога 6 HIV+ и 3 обољела од AIDS-а. Према полној структури, 7 су мушког пола, а 2 обољела су женског пола. Од укупног броја новооткривених 7 су аутохтони, а 2 су импортовани случајеви.
У Републици Српској се у склопу редовних активности у континуитету проводи епидемиолошки надзор, надзор и лијечење особа са HIV/AIDS-ом, а посебна пажња се посвећује раном откривању инфицираних вирусом HIV-а. Од посљедица AIDS-а у Републици Српској до сада је умрло 20 обољелих особа.