Дана 3. децембра 2018. године, потписана је Декларација о управљању медицинским отпадом између Универзитетског клиничког центра Републике Српске, Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци и бањалучке Медицинске школе. Потписници декларације били су проф. др Владо Ђајић, генерални директор наше установе, проф. др Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета и директор ЈУ Медицинска школа Бања Лука Владимир Јагодић, мр.
Директор Ђајић је овом приликом истакао да је наша установа лидер у региону када је ријеч о управљању медицинским отпадом те да се поштују сви свјетски и европски прописи у вези са збрињавањем отпада.
Професор Шкрбић је појаснио да је ова декларација неопходна како би се ојачала свијест запослених у УКЦ-у Српске, али и студената и ученика медицине о неопходности бриге о медицинском отпаду који може да буде велики изазов те да медицински отпад мора да буде адекватно збринут да не би представљао опасност за здравље људи, животиња и животне средине.
У оквиру радионице презентован је план изградње медицинског кампуса. Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Синиша Јањетовић рекао је да се нада да ће сљедеће године бити обезбијеђена средства и да ће почетком 2020. године почети изградња медицинског кампуса у Бањалуци, вриједног око 45 милиона евра. Он је истакао да медицински кампус, чија је градња планирана на Паприковцу гдје је смјештен и Универзитетски клинички центар РС, треба да се састоји из два грађевинска објекта у којима би били смјештени Медицински факултет, Факултет здравствене његе, Центар за истраживање и образовање и Средња медицинска школа. Он је додао да ресорно министарство пројекат изградње и опремања медицинског кампуса води од 2012. године, када је урађена студија изводљивости.
Проф. др Владо Ђајић истакао је да је и више него задовољан јер остварујемо наш сан да поред репрезентативног и функционалног клиничког центра на истој локацији имамо и наставну базу, медицински факултет и медицинску школу заједно са центром за истраживачки рад, те да ће то увелико допринијети унапређењу здравственог система Републике Српске.
Директор представништва Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Дубравка Негре рекла је да банка прати развој и припрему пројекта, те се нада да ће, када се стекну услови, моћи размотрити његово финансирање, јер је ријеч о дугорочном партнерству са Српском и БиХ за развој здравственог сектора. Госпођа Дубравка Негре је овом приликом посјетила нашу установу те обишла новоизграђено Сјеверно крило као и реконструисани Централни медицински блок.