Стручна делегација Републике Српске је у оквиру стручне посјете боравила у Специјалној болници Меркур у Врњачкој Бањи од 7. до 9. децембра 2018. године. Делегацију су чинили највећим дијелом љекари и медицинско особље Универзитетског клиничког центра Републике Српске, представници Медицинског факултета Бањалука, представници Удружења ендокринолога Републике Српске и љекари из Домова здравља широм Републике Српске. Наиме, идеја о овој стручној посјети се родила на прошлогодишњем пословно-стручном скупу „Дани Меркура у Бањалуци“ који се одржао у Бањалуци од 1. до 3. новембра 2017. године. Том приликом је са генералним директором УКЦ РС проф. др Владом Ђајићем и др Момом Пушцем иницијално договорена посјета стручњака из РС Врњачкој Бањи с циљем упознавања са радом и организацијом лијечења обољелих од дијабетеса у Специјалној болници Меркур, те са свим осталим дјелатностима којима се бави ова установа.
Протеклог викенда, овај пројекат посјете се реализовао, те се делегација од 30 љекара из здравствених установа Републике Српске упутила у Врњачку Бању. Приликом посјете размјенила су се искустава на тему лијечења и третмана дијабетеса, те су се обишли капацитети Специјалне болнице Меркур. Група из Републике Српске, најприје је кроз кратку презентацију имала прилику да се упозна са садржајем и услугама у оквиру Меркура, а затим да кроз обилазак цјелокупног медицинског и спа комплекса добије прецизнију слику о начину рада установе. У друштву нашег домаћина др Данијеле Карамарковић, руководиоца Спа центра Римски Извор и представника службе продаје и маркетинга, обишли смо спа центар, медицинске кабинете, физикални блок и Аква центар. Стручно и контролисано коришћење љековитих чинилаца и физикалне терапије, главна су обиљежја здравственог туризма, који је постојао и прије нове ере.
Ријечи не могу да опишу топли дочек и гостопримство домаћина у Врњачкој Бањи. У Бањалуку смо донијели нова сазнања о љепотама и здравом учинку природног богатства које Врњачка Бања посједује, а поред тога и добро расположење. Оно што је наважније јесте да су током посјете успостављени пословни и пријатељски односи, те да смо имали прилику да се боље упознамо са начином рада Специјалне болнице „Меркур“ и онога што медицинско особље ове установе пружа пацијентима са здравственим проблемима, а посебно обољелима од дијабетеса. За техничку организацију посјете, координацију, окупљање и довођење делегације било је задужено уредништво часописа Medici.com из Бања Луке.