Предавања о новинама у ендокринологији

Друга ендокринолошка секција Клинике за унутрашње болести Универзитетско клиничког центра Републике Српске одржана је недавно у амфитеатру Медицинског факултета у Бањој Луци.

Одржана су два предавања на тему „Инсулини и инсулинска терапија- новине у РС“ које је одржала надзорна сестра ендокринологије Живка Топић , док је Радмила Балдић, специјалиста струковни нутрициониста – дијететичар одржала предавање на тему „Исхрана обољелих од дијабетеса“.
Секцији је присуствовала прим. др Мирјана Бојић, национални координатор за дијабетес за Републику Српску која је поздравила присутне здравствене раднике, те пожељела успијешан рад и уједно објаснила које су то новине у РС-у што се тиче инсулина.

Према ријечима Нине Радојковић Лукић, дипломираног медицинара здравствене његе и предсједнице ендокринолошке секције УКЦ РС, посебно је скренута пажњу присутним колегама на битност тимског рада ,те смо као примјер имали пацијентицу Милену Тодић, која је у сарадњи са тимом здравствених радника ендокринолог-нутрициониста-сестра постигла одличан резултат на који смо сви поносни изгубивши 40 кг за девет мјесеци. Тако је један од највећих ризик фактора данашњице за добијање дијабетеса,а то је гојазност смањила за 30 посто.

Посјећеност секције је била одлична, 50 здравствених радника из Домова здравља Мркоњић Град, Челинац, Бања Лука, Шамац, Козарска Дубица, Нови Град, болница Приједор и УКЦ Бања Лука.

Медицинско особље Одјела ендокринологије сретно је што своје знање и вјештине стечене кроз дугогодишњи рад могу да подијеле са својим колегама, те према ријечима Нине Радојковић Лунић желе да свака наредна секција буде још боља и што се тиче едукације, а и посјећености, јер нам је жеља да остваримо што бољу сарадњу са свим домовима здравља у РС.