Клиника интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ РС једина је организациона јединица на простору БиХ која збрињава најтеже и критично обољеле нехируршке пацијенте, те се издваја по савремено опремељеном простору, најмодернијој опреми и изузетно стручном кадру. Задовољство нам је истаћи да ова Клиника обиљежава десетогодишњицу рада. Здравствене услуге које се свакодневно пружају нашим пацијентима су на свјетском нивоу. Клиника интензивне медицине једина посједује апарат VV ECMO тзв. вјештачка плућа и изводи процедуру вено-венске екстракорпоралне мембранске оксигенације. Такође, Клиника посједује престижни сертификат ISO 9001:2015 што у пракси значи да су све медицинске процедуре које се изводе стандардизоване и уједначене са истим или сличним процедурама у другим развијеним земљама и све су према међународно признатим нормама које се односе на опсег лијечења критично обољелих пацијената. У оквиру дјеловања ове Клинике успјешно се реализује пројекат телемедицине и телеедукације свјетски познате Маyо клинике. Комуникација са Маyо клиником и љекарима који учествују у видео визити настала је на темељу дугогодишње сарадње која је почела и прије самог оснивања Клинике интензивне медицине за нехирушке гране. Поменути љекари су дали свој велики допринос у протеклих десет година путем савјета о самој организацији клинике, преко донација као и едукацијом наших љекара у САД-у.
Проф. др Пеђа Ковачевић, начелник Клинике интензивне медицине за нехируршке гране истакао је да клиника посједује простор и квалитетну опрему као и да има тијесну сарадњу са регионалним центрима који се баве сличном проблематиком.
“Имамо гостујуће професоре из Србије, Федерације БиХ, Словеније и Хрватске. Сви ти љекари када дођу у наш новоопремљени простор остају без текста, што је потврда да смо досегли ниво какав имају најсавременије и најразвијеније западне земље”, рекао је начелник Ковачевић.
Нагласио је да опрема не лијечи критичне болеснике, већ стручни кадар, који ова клиника посједује.
“Данас добијамо петог супспецијалисту интензивне медицине и то нас чини веома препознатљивим у региону. Кровну супспецијализацију из интензивне медицине имају љекари различитих дисциплина. Такође на Клиници имамо два доктора медицинских наука и трећи нам долази за неколико мјесеци”, рекао је начелник Ковачевић.
Додаје да Клиника интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ РС једина у БиХ располаже такозваним вјештачким плућима.
“Овладали смо већином процедура за збрињавање и лијечење критичних нехируршких пацијената. Помоћу VV ECMO апарата или такозваних вјештачких плућа изводимо вено-венске екстракорпоралне мембранске оксигенације. Једина смо клиника у БиХ која има ISO 9001:2015 сертификат”, објаснио је начелник Ковачевић.
Владо Ђајић, генерални директор наше здравствене установе, каже да се у десет година постојања ове клинике пуно уложило у опрему, кадар и просторије.
“Такође много смо уложили у едукацију кадра и то планирамо и ове године. План је да и сљедеће године набавимо најсавременије апарате, а истовремено наставимо радити на едукацији”, рекао је директор Ђајић.