Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић златником и пригодним поклонима даривала је прву бебу рођену у Републици Српској у 2019. години и још једно новорођенче као знак пажње.
“Задовољство је што имамо добру услугу, што имамо оспособљен тим и адекватну опрему и што се наш здравствени сектор развија у складу са временом”, рекла је предсједница Цвијановић те подсјетила да је традиција да предсједник Републике Српске уручује златник.
Она је истакла да је у УКЦ много уложено и додала да је задовољство сваки пут када се дође добрим поводом, а не само када се искаже потреба за лијечењем, због чега и постоји ова установа.
“То су мјеста гдје почиње нови живот, гдје су нови грађани Републике Српске. Желим сву срећу свим бебама рођеним у Српској и ово је диван начин за почетак нове године”, нагласила је предсједница Цвијановић.
Она је изразила увјерење да ће ова година бити успјешна за све грађане Републике Српске, подсјетивши да власти Српске раде на мјерама за повећање наталитета. Предсједница је навела да демографски проблем није само питање ових простора, него и Европе.
Директор наше установе проф. др Владо Ђајић рекао је да је срећан што је предсједница посјетила овај центар на почетку године и даривала бебе.
“Породилиште је одлично, педијатријска служба је добра, наталитет је битан, а остало је до родитеља”, рекао је директор Ђајић.
Дежурни љекар у Клиници за гинекологију и акушерство УКЦ РС др Владимир Перендија рекао је да је прва беба у Републици Српској рођена 35 минута послије поноћи.
Он је навео да је то мушка беба тешка три килограма и дуга 50 центиметара, а породиља је Хусема Алимановић. Цвијановићева је даривала и бебу мајке Милене Поповић из Верића код Бањалуке.
Република Српска у новогодишњој ноћи богатија је за 15 нових становника. Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић даривао је прворођену бебу у највећем граду Српске. Са поклонима – златником и новчаним износом, у нашу установу, првог дана нове године, стигао је и градоначелник Бањалуке. Он је даровао Ему, прву Бањалучанку рођену у овој години. Ема је на свијет дошла 50 минута након поноћи, са 2.950 грама и 50 центиметара. Мајци Јелени друго је дијете.
„ Ја се надам да ће ова беба остати да живи у нашем граду, да ће имати срећно дјетињство и да ће пред собом имати једну мирнију и развијенију Бањалуку“, навео је градоначелник.
Ему је у име Комерцијалне банке дјечијом штедњом са почетним улогом од 500 марака даривала и Драгана Грујичић Стефановић. Посљедњег дана 2018. године у нашој установи рођено је 11 беба. Током 365 дана прошле године, у Клиници за гинекологију и акушерство укупно је рођено 3 281 беба.