Универзитетски клинички центар Републике Српске свакодневно прати број пацијената који се у нашу установу јављају са синдромом грипа. У циљу правовременог информисања јавности, желимо да представимо податке о броју пацијената који се лијече у Универитетском клиничком центру Републике Српске због посљедица и компликација грипа (АХ1Н1). У Универзитетском клиничком центру Републике Српске (у Клиници интензивне медицине за нехируршке гране, у Клиници за инфективне болести и Клиници за плућне болести) укупан број пацијената до сада лијечених од вируса Инфлуенза тип А износи 193.

Тренутно је у Клиници интензивне медицине за нехируршке гране хоспитализовано 12 пацијената са тешком формом АРДС (акутни респираторни дистрес синдром) и доказаним вирусом Инфлуенза тип А, у Клиници за плућне болести лијечи се 10 пацијената позитивних на Инфлуензу тип А, док у Клиници за инфективне болести тај број износи 30. Укупан број тренутно хоспитализованих у УКЦ РС са доказаним вирусом Инфлуенза тип А износи 52.

Од укупног броја лијечених (193) до сада је умрло 18 особа (9,3%).

Према доступним информацијама сличан тренд оболијевања је регистрован и у земљама у окружењу ( Србија, Хрватска и Словенија) о чему детаљне податке посједује Институт за јавно здравство Републике Српске.

Важно је нагласити да је Клиника интензивне медицине за нехируршке гране једина клиника у Републици Српској која је референтна за лијечење тешких форми Инфлуензе са АРДС (акутни респираторни дистрес синдром), те да у овом тренутку постоји повећан прилив ових пацијената из других здравствених установа у РС.

Такође, желимо да истакнемо да медицинско особље наше установе односно особље свих клиника у којима су хоспитализовани обољели од Инфлуензе типа А улаже максималне напоре у збрињавању ових пацијената, иако су и сами због своје професионалне изложености у ризику за обољевање.

Проф. др Пеђа Ковачевић, начелник Клинике интензивне медицине за нехируршке гране, истакао је да разлога за страх од грипа нема, а сезона инфлуенце је актуелна сваке године. “Пацијенти који су умрли су већ боловали од неких тешких болести, најчешће малигних обољења. Грип је присутан сваке године, а ни ове пуно не одступа у односу на претходне ”, истакао је проф. др Пеђа Ковачевић.

“Преминулих је око девет одсто сто је испод просјека и развијених земаља. Имамо 16 апарата, респиратора, а једини у БиХ имамо тзв. вјештачка плућа, тако да смо спремни да лијечимо пацијенте јер имамо изванредне љекаре и услове за лијечење”, рекао  је проф. др Владо Ђајић, те је додао да се пацијенти у УКЦ РС лијече у новопремљеним просторијама, са новом опремом и што је најважније стручним кадром и у изванредним условима.

Присутнима се обратила и др сц. мед. Наташа Миливојевић, начелник Јединице интензивног лијечења Неуролошке клинике у УКЦ Љубљана са којом УКЦ РС сарађује у оквиру процеса континуиране медицинске едукације наших љекара из области интензивне медицине у УКЦ Љубљана. Том приликом је истакла да пацијенти УКЦ РС добијају здравствену заштиту у истом рангу као и у земљама западне Европе и као у Словенији, те да је простор савремено опремљен, а медицински радници стручно оспособљени за збрињавање најсложенијих медицинских стања.