Ускоро пројекат вантјелесне оплодње у УКЦ РС

Проф.др Владо Ђајић, генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске и проф.др Peter Frigo из универзитетске клинике ““Algemajnes krankenhaus” – AKH у Бечу најавили су реализацију пројекта вантјелесне оплодње у нашој установи. Како је најављено један од сарадника на том пројекту биће и еминентни стручњак из Беча који борави у вишедневној посјети УКЦ РС.
У оквиру посјете, Frigo је одржао предавање љекарима УКЦ-а током којег је представљена сарадња AKH Беч са нашом здравственом установом, те предавање о теми “Менопауза, остеопороза и карцином дојке” намијењено специјалистима гинекологије и акушерства и свим заинтересованим љекарима, као и свим специјализантима. Најављено је проширење сарадње као и реализација нових пројеката двију установа.
Проф.др Владо Ђајић, генерални директор УКЦ РС истакао је да је сарадња са универзитетском клиником “Algemajnes krankenhaus” – AKH у Бечу немјерљиво допринијела развоју УКЦ-а. Он је истакао да је још у фебруару прошле године започета континуирана медицинска едукација кадра УКЦ-а која подразумијева да сваког мјесеца два љекара ове установе иду на једномјесечну едукацију у Беч.
Посјета др Frigo је доказ да је сарадња два здравствена центра на високом нивоу са јасним циљем унапређења рада и здравственог система Републике Српске, а договорено је да још два љекара иду на циљане едукације у трајању од три мјесеца, тако да ће се сваког мјесеца четири љекара из УКЦ-а едуковати у Бечу.
Како је истакао проф.др Владо Ђајић, они који су завршили едукацију већ уводе нове терапијске и дијагностичке методе и већ су допринијели развоју УКЦ-а”, а циљ руководства УКЦ-а да има најбољи кадар који ће користити најсавременије методе. Он је нагласио да је планирано да се вантјелесна оплодња врши и у УКЦ-у, те да ће Frigo бити један од сарадника на овом пројекту. Потребно је обезбиједити све законске предуслове за овај пројекат, саставити план опреме, те расписати међународни тендер и обезбиједити средства”, рекао је Ђајић и додао да су љекари спремни за овај пројекат.
Проф.др Peter Frigo, специјалиста гинекологије и супспецијалиста ендокринологије у бечкој клиници AKH рекао је да је задовољан пројектом размјене два центра. Он је додао да се успјешна сарадња огледа и у предавањима која држи у Бањалуци, те да аустријски љекари долазе у Бањалуку с циљем размјене стручњака.
Започели смо и научни програм, а након тога слиједе међународне мултицентричне студије које ћемо радити заједно, рекао је Frigo који је и професор на Медицинском универзитету у Бечу.
Он је навео да је више од 20 љекара из УКЦ-а завршило едукацију у Бечу.
Frigo је похвалио докторе наше установе, а колико има вјерује говори чињеница да се његов рођак тренутно налази на операцији у нашој установи.
“Algemajnes krankenhaus” универзитетска је клиника у Бечу која има дугогодишњу свјетски признату репутацију врхунског медицинског центра у свим областима. Осим што располажу најмодернијом медицинском технологијом, одликује их и велики број престижних научних достигнућа, као и најновијих приступа у лијечењу тешких обољења.