Експерт савремене грудне хирургије УКЦ Љубљана доц. др Томаж Штупник у УКЦ РС

Љекарски тим Службе за торакалну хирургију Универзитетског клиничког центра Републике Српске успјешно је данас извео операцију која представља највећи домет грудне хирургије у лијечењу карцинома плућа. Овај захват је изведен заједно са експертом савремене грудне хирургије из УКЦ Љубљана доц. др Томажом Штупником. Ријеч је о унипортал VATS лобектомији коју љекари најчешће изводе код карцинома плућа и пацијента оперишу под контролом видео-камере. Ради се о минимално-инвазивном захвату, а уједно и о радикалној операцији која се изводи кроз рез од 3 цм. Овај софистицирани захват је скоро безболан и опоравак је максимално брз.

Генерални директор УКЦ Републике Српске проф. др Владо Ђајић изразио је задовољство што љекари наше здравствене установе имају прилику да од врхунског стручњака уче најсавременији вид оперативног захвата. Он је нагласио да УКЦ РС има одличну сарадњу са УКЦ Љубљана.

Начелник Службе за торакалну хирургију УКЦ РС др Марко Кантар рекао је да ову операцију рутински изводе само најбољи центри грудне хирургије у свијету. Према његовим ријечима предност овог захвата је што је скоро безболан и лако се подноси, а опоравак је максимално брз, за разлику од отворених операција након којих пацијенти леже у болници и до десет дана.

Експерт грудне хирургије из Словеније доц. др Томаж Штупник је истакао да овај захват  представља велики искорак у лијечењу. Како је рекао, ове операције трају краће, те је могуће урадити већи број захвата у току дана. Начелник Клинике за торакалну хирургију УКЦ Љубљана доц. др Штупник је додао да током операције нема отварања грудног коша, него да увећана слика и друге техничке могућности доприносе да хирурзи раде брже, а пацијентима је психички лакше да захват поднесу.

Проф. др Ђајић је такође навео да, осим у Љубљани, љекари УКЦ РС имају прилику да се едукују и у Бечу и Београду, а прије два дана први пут су наша два љекара отпутовала и у Русију, гдје ће остати на едукацији два мјесеца.