Бесплатно мјерење очног притиска за све заинтересоване грађане 14. марта 2019. године

Клиника за очне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске и Удружење офталмолога ће у периоду од 11. до 17. марта 2019. године обиљежити Свјетску недјељу борбе против глаукома и на тај начин подићи свијест грађана о овом веома честом офталмолошком обољењу.

Грађани ће у четвртак, 14. марта 2019. године у периоду од 08:00 до 14:00 часова у холу Централног медицинског блока (улаз са хелиодрома- локација Паприковац), моћи бесплатно да обаве прегледе који се примјењују код скрининга на глаукомско обољење, а подразумијевају мјерење очног притиска, преглед предњег сегмента ока, преглед очног дна као и анкетирање.

Глауком је једно од најчешћих офталмолошких обољења које, уколико се на вријеме не открије и не лијечи, доводи до неминовног сљепила. Скрининг глаукома омогућава испитивање особа које показују предиспозицију за глауком кроз акцију бесплатног мјерења очног притиска, као и преглед предњег очног сегмента и преглед очног дна, уз испуњавање анкетних скрининг листића за откривање постојања фактора ризика за глауком. Глауком је хронична, прогресивна болест код које повишен очни притисак доводи до постепеног пропадања очног живца. Очни живац је задужен за пренос слике од ока до мозга, а његово оштећење се код глаукома манифестује постепеним губитком периферног вида. Како болест напредује, тако напредује и губитак видног поља, а у крајњем стадијуму пацијент потпуно изгуби вид. Глауком се назива и „тихи крадљивац вида“ или болест тихог сљепила, јер се углавном јавља без симптома и без тегоба, а напредује неопажено док не доведе до сљепила.

Више о овој акцији ће Вам рећи проф. др Владо Ђајић, генерални директор УКЦ РС, начелник Клинике за очне болести проф. др Милка Мавија, те главна сестра Клинике Далиборка Кузмановић. Изјаве за медије су планиране у четвртак (14.3.2019. године) у 10:30 часова у холу Централног медицинског блока- ЦМБ УКЦ РС ( улаз са хелиодрома).