Резултати скрининга на глауком

Клиника за очне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске и Удружење офталмолога у периоду од 11. до 17. марта 2019. године обиљежава Свјетску недјељу борбе против глаукома. 

Кроз јучерашњу акцију скрининга на глауком у оквиру обиљежавања Свјетске недјеље борбе против глаукома љекари Клинике за очне болести УКЦ РС су прегледали укупно 312 пацијената, од којих 143 мушкарца и 169 жена. Том приликом је дијагностикован повишен интраокуларни притисак код 21 пацијента, а евидентне глаукомске промјене на очном живцу су пронађене код 18 прегледаних пацијената. Сви ови пацијенти су даље упућени на допунску опсервацију и обраду у Кабинет за глауком и Кабинет за испитивање видног поља Клинике за очне болести УКЦ РС, гдје ће им се спровести додатна дијагностичка обрада, као и софистициране дијагностичке процедуре (преглед очног угла- гониоскопија, томографија ретине и очног живца). Занимљива је чињеница да је код 19% прегледаних пацијената у оквиру ове скрининг акције била позитивна породична анамнеза на глауком, што говори у прилог чињеници да су наши пацијенти свјесни значаја редовних контролних прегледа уколико неко од њихових сродника има глауком. Животна доб прегледаних пацијената је била просјечно 66 година, најмлађи пацијент је имао 21 годину, а најстарији 94 године. Запослени у Клиници за очне болести УКЦ РС су изузетно задовољни јучерашњом акцијом скрининга на глауком током које је на опште задовољство наших пацијената, а и особља наше клинике све протекло у најбољем реду. Акција се спроводила у новом и реконструисаном простору улазног хола, гдје се ни у једном тренутку није стекао утисак да је присутан тако велики број пацијената.

Глауком је једно од најчешћих офталмолошких обољења које, уколико се на вријеме не открије и не лијечи, доводи до неминовног сљепила. Скрининг глаукома омогућава испитивање особа које показују предиспозицију за глауком кроз акцију бесплатног мјерења очног притиска, као и преглед предњег очног сегмента и преглед очног дна, уз испуњавање анкетних скрининг листића за откривање постојања фактора ризика за глауком. Глауком је хронична, прогресивна болест код које повишен очни притисак доводи до постепеног пропадања очног живца. Очни живац је задужен за пренос слике од ока до мозга, а његово оштећење се код глаукома манифестује постепеним губитком периферног вида. Како болест напредује, тако напредује и губитак видног поља, а у крајњем стадијуму пацијент потпуно изгуби вид. Глауком се назива и „тихи крадљивац вида“ или болест тихог сљепила, јер се углавном јавља без симптома и без тегоба, а напредује неопажено док не доведе до сљепила.