У суботу 16.3.2019 године у Универзитетском клиничком центру Републике Српске специјалисти пластичне и реконструктивне хирургије заједно са проф. др Миломиром Нинковићем једним од најбољих пластичних и реконструктивних хирурга у свијету и начелником Клинике за пластичну, реконструктивну и хирургију руке и Центра за опекотине болнице Богенхаузен у Минхену урадили су сложени микрохируршки реконструктивни захват предњег масива лица што подразумијева сложену микрохируршку операцију носа и пода усне дупље.

Проф. др Нинковић приликом обраћања медијима изјавио је да су љекари данас отклањали посљедице тешке повреде лица пацијента. Према његовим ријечима радило се о комплексној повреди лица, на којем су погођене све структуре, од коже, мишића и костију, до слузница. Он је објаснио да је већи захват обављен раније у Минхену, а да се сада радило на финим адаптацијама како би лице било функционално и естетски прикладно и прихватљиво. Проф. др Нинковић је такође рекао да ће услиједити још неколико операција пацијента у Минхену како би се дошло до крајњег и што бољег резултата. Професор је похвалио услове за рад љекара у УКЦ РС који су на свјетском нивоу, те изразио вољу да са њима ради на даљем развоју пластичне и реконструктивне хирургије у Републици Српској.

Генерални директор УКЦ РС проф. др Владо Ђајић рекао је да је радно-едукативна посјета проф. др Миломира Нинковића од изузетног значаја за установу на чијем је челу. Он је додао да је проф. др Нинковић изразио велику жељу да помаже нашим љекарима у едукативном смислу, те додао да је професора упознао са функционисањем, опремљеношћу, условима и начином рада Клинике за пластично-реконструктивну хирургију.

Професор Миломир Нинковић је у свјетској пластичној хирургији познат по увођењу низа процедура које су по њему и добиле име, те је, поред осталог, урадио прву трансплантацију подлактица и шака с мртвог донора, прву реконструкцију мишићног слоја бешике с мишићем узетим с леђа, реконструкцију усне уз помоћ слободног режња са бутине. Професор је Медицинског факултета Техничког универзитета у Минхену. Од 1992. године ради у Универзитетској болници у Инсбруку у Аустрији, а од 2003. на позицији начелника Клинике за пластичну, реконструктивну и хирургију шаке и Центра за опекотине у болници Богенхаусен.

Проф. др Миломир Нинковић је у просторијама бањалучког Медицинског факултета, чији је гостујући професор, одржао и предавање за студенте, докторанте и специјализанте хируршких грана медицине на тему “Рјешавање проблема у пластичној хирургији кроз иновације и креативност”.