прим. др Душан Максимовић

(1929- 2019)

Обавјештавамо све запослене у Универзитетском клиничком центру Републике Српске и све грађане да је преминуо наш уважени прим. др Душан Максимовић.

Прим. др Душан Максимовић рођен је 21.9.1929. године у Суботици. Медицински факултет завршио је 1969. године у Београду. У периоду од 1.4.1970. године до 30.6.1972. године радио је као љекар опште праксе у Служби опште медицине у медицинским центрима у Зеници и Травнику. Као љекар на специјализацији из интерне медицине у јулу 1972. године примљен је у Интернистичку службу тадашњег Медицинског центра Бањалука. У априлу 1977. године на Медицинском факултету у Београду полаже специјалистички испит из интерне медицине са врло добрим успјехом. Током 1978.године када се налази на постдипломским студијима из хематологије као љекар специјалиста бива распоређен у Одсјек хематологије Интернистичке службе, ООУР-а Интерне гране медицине Регионалног медицинског центра Бањалука. Након завршених постдипломских студија из хематологије, 1981. године стиче звање супспецијалисте-хематолога. За шефа Одсјека хематологије Интерне клинике ООУР-а КБЦ Бањалука именован је у марту 1986.године. Звање магистра медицинских наука стекао је 1987.године, а почасно звање примаријус добио 1990. године. Пензионисан је крајем 1998. године као шеф Одсјека хематологије Интерне клинике Клиничког центра Бањалука.

Прим. др Душан Максимовић едуковао се од Мексика до Сингапура и широм простора некадашње Југославије. Аутор је радова о лијечњу мултиплог мијелома које је презентовао на интернационалним конгресима хематолога у Милану (1988) и Бостону (1990). Заслужан је за Прву урађену кардиоверзију у Регионалном медицинском центру Бањалука (1976) чиме је дао свој допринос у развоју електростимулације срца на простору данашње Републике Српске. Чувајући достојанство професије и достојанство пацијената, бринуо је о њима и пратио их, када је то због природе болести било потребно, и до Париза. Један је од аутора прилога о Развоју Клинике за унутрашње болести који ће бити објављен у монографији „Клинички центар Бањалука“.

Сахрана прим.др Душана Максимовића обавиће се сутра 19.3.2019. године (уторак) у 13:30 часова на Градском гробљу у Бањалуци (локација Побрђе).