Врхунски стручњаци из Србије у УКЦ РС

Као што је већ познато, једна од најважњих карика у развоју Универзитетског клиничког центра Републике Српске је континуирана едукација нашег медицинског особља, као и успостављање професионалних и институционалних контаката са сродним институцијама у региону и свијету.  С тим у вези, данас и током наредних дана, девет еминентних стручњака из Србије изводиће је процедуре у нашој установи.

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске проф.др Владо Ђајић рекао је да је опредјељење руководства наше установе улагање у едукацију запослених, чему ће допринијети и ова посјета девет стручњака из Србије, који су са љекарима УКЦ РС већ извели неке од сложених процедуре,а током наредних дана изводиће и оперативне захвате из својих области. Према његовим ријечима, значај посјете еминентних стручњака, ће допринијети да УКЦ Српске постане један од најбољих регионалних здравствених центара. Проф. др Ђајић је нагаласио да је осим градње објеката и набавке најсавременије опреме, циљ и да едукујемо наше запослене. Он је додао да се наши љекари едукују у Аустрији, Русији, Словенији, Србији, али и да постоји двосмјерна сарадња, те да у нашу установу долазе еминентни стручњаци из свијета.

 У Универзитетском клиничком центру Републике Српске борави девет врхунских доктора из Србије који ће заједно да докторима УКЦ РС извести сложене процедуре и оперативне захвате. Ријеч је о девет веома цијењених љекара и изузетних стручњака у својим областима, а то су:

  • Проф. др сц. мед. Војко Ђукић, специјалиста оториноларинголог. Редовни је професор Медицинског факултета у Бањој Луци и Медицинског факултета у Београду (ужа научна област оториноларингологија). Члан је Европске академије наука у Бечу и Академије наука и умјетности Републике Српске;
  • Доц. др сц. мед. Никица Грубор, специјалиста хирургије са анестезиологијом из Клинике за дигестивну хирургију – Прве хируршке клинике Клиничког центра Србије.
  • Доц. др сц. мед. Радоје Симић, специјалиста дјечије хирургије и директор Института за здравствену заштиту мајке и детета Србије „Др Вукан Чупић“;
  • Др сц. мед. Владимир Којовић, специјалиста дјечије хирургије и специјалиста урологије Већ 17 година бави се урогениталном реконструктивном хирургијом, запослен је у Институту за здравствену заштиту мајке и детета Србије “Др Вукан Чупић” Београд, као и на Медицинском факултету Универзитета у Београду као асистент на Катедри за хирургију са анестезијом;
  • Проф. др Бранислав Миловановић, свјетски познат и признат врхунски стручњак и сматра се пиониром у области неурокардиологије. Члан је Европске академије наука и умјетности. Проф. Миловановић је оснивач и шеф Неурокардиолошке лабораторије у КБЦ Бежанијска коса, која са успјехом ради од 2004. године као један од ријетких здравствених центара тог типа у свијету;
  • Проф. др Јовица Миловановић, оториноларинголог из Клинике за ОРЛ и максилофацијалну хирургију Клиничког центра Србије;
  • Проф. др Владислав Вукомановић, дјечији хирург и в.д. замјеника директора Института за здравствену заштиту мајке и дјетета „Др Вукан Чупић“ и управник Педијатријске клинике;
  • Др Милоје Јоксимовић, признати неурохирург са којим УКЦ РС има одличну дугогодишњу сарадњу;
  • Пуковник проф. др сц.мед.Небојша Јовић, признати специјалиста максилофацијалне хирургије.

Неурокардиолог проф. др Бранислав Миловановић навео је да већ пет година сарађује са проф. др Ђајићем, те изразио задовољство што су заједно почели са едукацијом кадра у вези са клиничким тестирањем функције аутономног нервног система. Он је додао да су синкопе и кризе свијести, те симптоми хроничног умора велики проблем у свијету, те изразио радост што је први пут у институције система интегрисана врхунска наука која је и базна и клиничка, јер од ње имају корист и пацијенти.

Специјалиста оториноларинголог проф. др Војко Ђукић рекао је да се највише бави ендоскопском ласерском хирургијом, као и да је приликом боравка оперисао два болесника. Он је нагласио да постоји изузетан напредак у здравственом систему РС, који има све боље услове за рад, али и за научни, стручни и сваки други напредак.

Неурохирург др Милоје Јоксимовић изјавио је да у УКЦ Републике Српске долази већ шест година и обавља најкомпликованије операције у области неурохирургије. Др Јоксимовић је истакао да је ова сарадња веома важна како за пацијенте, тако и за љекаре који уче и који треба да превазиђу своје менторе.

Дјечији пластични хирург доц. др Радоје Симић изразио је задовољство досадашњом сарадњом са УКЦ РС, која је сада и проширена увођењем нових техника када је ријеч о хируршким захватима код дјеце са расцјепима усне или непца. Он је додао да је сарадња  проширена и у другим областма дјечије хирургије, у циљу да УКЦ РС не буде само центар Републике Српске, него и цијеле регије.

Поред тога што особље УКЦ РС одлази на едукције у регионалне и европске здравствене центре, можемо се похвалити и тиме да љекари из других држава из окружења долазе на усавршавање у нашу установу. У прилог томе говори и чињеница да су са нама данас двоје љекара из Хрватске, као и један љекар из Србије. Из Хрватске на усавршавању у УКЦ РС бораве мр сц. мед. Жана Саратлија-Новаковић, специјалиста урологије и супспецијалиста уроонкологије из Сплита као и мр сц. мед. Марио Дувњак, специјалиста урологије и супспецијалиста уролитијазе такође из Сплита, док је из Србије у УКЦ РС на усавршавању др Александар Спасић са Војно-медицинске академије Београд.

Пацијенти из Републике Српске који су због природе болести и извођења најкомпликованијих хируршких интервенција дуго година морали одлазити у Србију највише ће осјетити предност ове и сваке будуће сарадње. Осим што ће у УКЦ РС изводити операције, чиме ће се смањити трошкови лијечења наших пацијената из Републике Српске, гостујући љекари ће колегама у УКЦ РС преносити своја искуства и давати савјете за развој наше здравствене установе који ће савјетодавно, али и у пракси, помагати домаћим љекарима и у научно-истраживачком раду.