Наставак континуиране медицинске едукације наших љекара

Као наставак контунуиране медицинске едукације и међународне сарадње, као и размјене позитивних искустава у дијагностиковању и лијечењу онколошких обољења између Онкоцентра у Санкт Петербургу и Универзитетског клиничког центра Републике Српске задовољство нам је да информишемо јавност да су се наши љекари др Зоран Аничић, замјеник шефа Одјељења за езофагогастричну и интестиналну хирургију, специјалиста опште хирургије и др Горан Јањић, специјалиста опште хирургије у периоду од 5. марта до 15. априла ове године едуковали у овој здравственој установи. Током свог боравка др Аничић и др Јањић учествовали су у бројним лапароскопским колоректалним хируршким интервенцијама под менторством Илкрама Исаиловича Алијева, шефа Одјељења за колопроктологију у Онколошком центру Санкт Петербург, након чега ће своја надограђена знања и вјештине примјењивати у нашој установи. Важно је истаћи да ће код наших пацијената након оваквих оперативних захвата слиједити брз опоравак и пуштање на кућно лијечење након неколико дана, док код класичне хируршке процедуре пацијент остаје на болничком лијечењу и до петнаест дана, а на боловању од три до шест мјесеци. Ова посјета је такође укључивала и бројна предавања стручњака из области колопроктолошке хирургије, научне и практичне конференције и семинаре у пољу превенције, дијагностике и лијечења онколошких обољења, као и организовање консултација, заједничких радних сесија, састанака округлог стола и других догађаја од обостраног интереса. Подсјетимо, традиционалне пријатељске везе између Републике Српске и Руске Федерације су у септембру прошле године резултирале првим кораком у практичној реализацији сарадње у сфери здравства. Тада су еминентни медицински експерти из области онколошке хирургије из Санкт Петербурга заједно са љекарима највеће здравствене установе у Републици Српској извели први оперативни захват (компликовану лапароскопску операцију тумора дебелог цријева са метастазом на јетри уз минималан рез) у новим савремено опремљеним операционим салама новоизграђеног Сјеверног крила Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Поводом конференције за медије која је организована, др Горан Јањић је појаснио да је са др Зораном Аничићем учествовао у бројним лапароскопским колоректалним хируршким интервенцијама под менторством Илкрама Исаиловича Алијева, шефа Одјељења за колопроктологију у Онколошком центру Санкт Петербург, након чега ће надограђена знања и вјештине примјењивати у УКЦ РС. Он је том приликом рекао да су по доласку у УКЦ РС из Русије урадили једну сложену лапароскопију дебелог цријева, те да се пацијент добро осјећа и да ће ускоро бити отпуштен кући. Доктор Зоран Аничић, који је и замјеник шефа Одјељења за езофагогастричну и интестиналну хирургију, рекао је да су у Универзитетском клиничком центру Републике Српске створени сви услови да се операције на дебелом цријеву изводе лапароскопски.

Према ријечима генералног директора проф. др Владе Ђајића циљ пословодства УКЦ РС је да становништво Републике Српске не иде нигдје ван простора Српске да се лијечи, чиме се штеде средства Фонда здравственог осигурања и пацијената, те да пословодство даје подршку нашим љекарима за одлазак на едукације у највеће здравствене центре у региону, Европи и свијету. Тиме су створени најбољи услови за рад љекара и смјештај пацијената.