Неуролози Републике Србије и Републике Српске јединствени у науци и струци

Међународни симпозијум под називом „Први састанак неуролога Србије и неуролога Републике Српске“ се одржавао у периоду од 19.4. до 21.4.2019. године у Хотелу Босна у Бањој Луци, а свечано отварање уприличено је 20.4.2019. године са почетком у 09:00 часова. Наиме, ово је први пут да се организовао научни скуп који је окупио преко сто неуролога са обје стране Дрине, чиме су се додатно ојачале нераскидиве везе, унаприједила сарадња између Републике Српске и Србије и обрисале све границе, како географске тако и научне. У оквиру континуиране медицинске едукације, у организацији Друштва доктора медицине Републике Српске, Удружења неуролога Републике Српске и Универзитетског клиничког центра Републике Српске, на овом скупу најеминентнији стручњаци из ове области говорили су о проблематици неуролошких обољења као и о унапређењу квалитета лијечења пацијената. Била је ово јединствена прилика гдје смо показали да смо један, недјељив, нераскидово повезан народ који је у медицинској науци и струци увијек водио рачуна о достојанстсву професије и достојанству пацијента.

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске проф. др Владо Ђајић рекао је приликом обраћања медијима да ће на скупу бити размијењена искуства и заузете нове смјернице у дијагностици и терапији неуролошких обољења. Изразио је задовољство што су у Бањалуку дошли, како је нагласио, ментори и учитељи и људи који су најзаслужнији за статус који неурологија данас има у здравственом систему Републике Српске. Према његовим ријечима, захваљујући колегама из Србије, данас ова клиника у УКЦ РС има осам доктора наука, а неуролошка служба је једна од најбољих у УКЦ РС, а највећа заслуга за то припада професорима и љекарима из Србије.

Предсједник Удружења неуролога Републике Српске проф. др Синиша Миљковић рекао је да је ово Удружење настало 1997. године и да га не би ни било да није било колега из Србије. Овај скуп је јединствена прилика да колегама из Србије презентујемо шта смо у протеклом периоду урадили у Српској. Проф. др Синиша Миљковић је истакао да је у области неурологије начињен огроман помак, будући да се 90 одсто болесника лијечи у Српској, јер постоје едукован кадар, апаратура за дијагностику, као и средства за лијечење. Говорећи о неуролошкој слици у Републици Српској, проф. др Синиша Миљковић је рекао да је она слична оној у Србији, те да је највећи број обољелих од можданог удара – око 300 људи на 100.000 становника, након чега слиједе епилепсије, дегенеративне болести, Алцхајмерова болест, мултипла склероза, која је у порасту међу млађима, као и туморска обољења централног нервног система. Додао је да је некада било до десетак прегледа дневно, а данас од 30 до 40. У посљедњих осам година у Клиници за неурологију УКЦ РС се прегледа више од 80.000 људи, што говори какво је стање када је ријеч о неуролошким болестима.

Начелник Клинике за неурологију Војномедицинске академије у Београду пуковник проф. др Ранко Раичевић рекао је да неурологија Српске и УКЦ РС-а збрињава неуролошке пацијенте по највишим европским стандардима и да мали број захтијева упућивање на лијечење у центре у Србији. Додао је да је Удружење неуролога Српске најближа организација Удружењу неуролога Србије. Према његовим ријечима, то јесу формално два друштва, али суштински заједно раде све стручне скупове и задовољство је да се на овако великом скупу могу размијенити  искуства. Истакао је да су учествовали у развоју неурологије у Српској, али да су данас потпуно равноправни.