Пројектима до најбољег клиничког центра у региону

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске Ален Шеранић су били на званичном састанку са генералним директором УКЦ РС проф. др Владом Ђајићем гдје су разговарали о будућим плановима за унапређење пословања највеће здравствене установе у Републици Српској. Након састанка заједно су обишли простор у којем ће бити смјештена Кардиохирургија. Завршетак грађевинских радова је предвиђен за крај године, а у току су преговори са еминентним стручњацима из Србије, Словеније, као и Аустрије који треба да у Универзитетско клинички центар Републике Српске долазе да обављају кардиохируршке процедуре и уједно едукују наш кадар.

Генерални директор УКЦ Републике Српске, проф. др Владо Ђајић, захвалио се предсједнику Владе РС Радовану Вишковићу и Влади Републике Српске на максималној подршци уз чију је помоћ овај клинички центар постао најбољи у региону. Он је истакао да је на данашњем састанку представљен план развоја УКЦ РС за наредне четири године, а циљ је да наша установа буде понос становника Републике Српске. Приоритет пословодства УКЦ РС на челу са проф. др Владом Ђајићем је едукација љекара и других здравствених радника, те стабилно пословање УКЦ РС.  Важно је нагласити да је УКЦ РС смањио губитке у пословању, те прошле године је губитак био само 39.000,00 КМ, док су губици у прошлим годинама били мјерени милионима. Такође редовно се исплаћују плате, накнаде за превоз и обезбјеђују се средства за едукације медицинског особља.

План за наредни период је изградња Кардиохирургије у склопу Поликлинике УКЦ РС, као и реконструкција Клинике за гинекологију и акушерство, Клинике за дјечије болести, Клинике за инфективне болести, као и  изградња Института за онкологију. Сви планирани пројекти ће бити изреализовани уз помоћ Владе РС, садашњег Предсједавајућег Предсједништва БиХ господина Милорада Додика и предсједнице Републике Српске гопође Жељке Цвијановић .

Министар здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске Ален Шеранић рекао је да ће Кардиохирургија бити опремљена високом технологијом, а да ће љекари у реалном времену моћи да се консултују са колегама из региона и свијета, јер ће путем видеа моћи да прате оперативне захвате.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић је рекао да је задовољан што се у Републици Српској коначно гради Кардиохирургија, те да је то од изузетног значаја за пацијенте који болују од срчаних болести. Такође је истакао да су Владе Републике Српске од 2006. године инвестирале око 350 милиона марака у УКЦ РС. Сматра да су то средства која су оправдала своју намјену и да то нису паре које су узалуд потрошене. Пацијенти из Републике Српске за кардиохируршке интервенције се упућују у Тузлу, Сарајево, Србију итд. , а све трошкове сноси Фонд здравственог осигурања РС. Након отварања Кардиохирургије у УКЦ РС, наши пацијенти ће имати здравствену услугу на једном мјесту, што ће знатно смањити трошкове Фонда здравственог осигурања Републике Српске.