Делегација еминентних стручњака из Mayo Clinic из Rochester-a (САД) посјетили су 8. и 9. маја 2019. године Клинику интензивне медицине за нехируршке гране Универзитетског клиничког центра Републике Српске. Делегацију је предводио проф. др Огњен Гајић, специјалиста пулмолог – интензивиста, а  наши гости били су и уважени проф. др Youe Dong и проф. др Brian Pickering, специјалисти интензивисти и истразивачи из области интензивне медицине. Професор Гајић посљедњих једанаест година активно доприноси развоју нехируршке интензивне медицине у нашој установи, а уједно је и учествовао у оснивању  Клинике интензивне медицине за нехируршке гране. Пројекат телемедицине и телеедукације који је проф. Гајић креирао и имплементирао у овој Клиници представља вид континуиране едукације љекара интензивиста односно стручну подршку љекарима који раде у јединици интензивне медицине. Комуникација са Маyо клиником и љекарима који учествују у видео визитама настала је на темељу дугогодишње сарадње која је почела и прије самог оснивања Клинике интензивне медицине за нехирушке гране. Прва електронска визита је одржана 24. фебруара 2016. године и електронске визите се од тада одржавају сваке седмице. По угледу на нашу установу, овај пројекат желе да имплементирају и већи здравствени центри из окружења. Проф. др Огњен Гајић је у звању редовног професора Медицинског факултета Мејо клинике (Mayo Medical School)  и директор је научно-истразивачког центра METRIC у склопу Мејо клинике која је јавности позната и као центар у којем се лијече предсједници САД-а.

Приликом обраћања медијима генерални директор проф. др Владо Ђајић је рекао да ће захваљујући сарадњи са Мејо клиником из САД бити омогућено да у редовни рад УКЦ РС-а буду уведени критеријуми и принципи који се примјењују у највећим свјетским здравственим установама, а врхунски стручњаци ове клинике ће едуковати кадар УКЦ РС-а.

Начелник Клинике интензивне медицине за нехируршке гране проф. др Пеђа Ковачевић изразио је задовољство што сарадња са Мејо клиником траје више од деценију и што сваке године буду реализовани нови пројекти. Нагласио је да су наши љекари прошле године имали могућност да континуирано уче од колега из Мејо клинике посредством видео-линка, те да су дискутовали о најтеже обољелим пацијетима који су се лијечили у Клиници интензивне медицине за нехируршке гране.

Директор Научноистраживачког центра “Метрик” проф. др Огњен Гајић, који је предводио делегацију стручњака из Мејо клинике, изразио је задовољство што у УКЦ РС раде супспецијалисти интензивне медицине која је најмлађа и најскупља гране медицине. Додао је да Бањалука има супспецијалисте ове области која се бави најтеже обољелим пацијентима захваљајући колеги проф. др Пеђи Ковачевићу.