”Сестринство – глас који води: Здравље за све!”

Сваке године 12. маја широм свијета обиљежава се Међународни дан сестринства, једне од најхуманијих професија. Ове године, Међународно вијеће медицинских сестара обиљежава Међународни дан сестринства под слоганом ”Сестринство – глас који води: Здравље за све!” на дан рођења  зачетнице модерног сестринства Florence Nightingale.

Удружење медицинских сестара, техничара и бабица Републике Српске и Струковног синдиката медицинских сестара и техничара Републике Српске низом активности обиљежили су седмицу сестринства у периоду од 6. маја до 12. маја. Као једна од најцјењенијих и најпоузданијих професија, сестринство има централну улогу у препознавању вишеструких изазова у здравству. Медицинске сестре, техничари и бабице су главни покретачи у здравственом систему, а њихов задатак и циљ  је одговорити на здравствене потребе сваког појединца и друштва.

Како би упознали јавност о активностима које су у служби побољшања јавног здравља у петак, 10. маја свим заинтересованим грађанима у парку „ Петар Кочић“ у Бањалуци медицинске сестре и техничари мјерили су крвни притисак и ниво шећера у крви. Такође, исти дан у Добоју одржана је конференција медицинских сестара и техничара, а 11. маја на Јахорини је у присуству помоћниће министра здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске  госпође Љиљане Иванчевић, директора болнице „Србија“ господина Небојше  Шешлије, предсједника Конфедерације синдиката Републике Српске Жељка Тепавчевића и потпредсједника Конфедерације синдиката Републике Српске господина Боже Марића  обиљежен Међународни дан сестринства.

У петак 10. маја у Универзитетском клиничком центру Републике Српске одржана је свечана академија којој су присуствовали министар здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске др Ален Шеранић, генерални директор проф. др Владо Ђајић, представници Конфедерације синдиката Републике Српске, представници Синдиката доктора медицине Републике Српске, др Димитрије Тришић, те бројни здравствени радници и гости. На свечаној академији госпођи Љубици Трифуновски, медицинској сестри – лаборанту УКЦ РС у пензији и госпођи Мири Стојчић, медицинској сестри из Дома здравља „Др Јован Рашковић“ из  Мркоњић Града  награде „Нада Тришић“ за посебан допринос и развој сестринства додијелила је госпођа Живана Вуковић – Костић, предсједница Удружења медицинских сестара, техничара и бабица Републике Српске. У недјељу 12. маја  представници удружења и синдиката положили су вијенце на гроб госпође Наде Тришић. Госпођа Нада Тришић је током свог дугогодишњег рада као главна сестра Универзитетског клиничког центра Републике Српске дала немјерљив допринос развоју сестринства. Такође,  захваљујући њеном несебичном ентузијазму и залагању за сестринску професију дошла је на идеју, и са групом колега и колегиница основала је 30. новембра 1998. године удружење медицинских сестара, техничара регије Бања Лука. О свом позиву и за своје колеге написала је 2006. године пјесму Људи у бијелом.

Људи у бијелом

Неки нас не воле
Неки нас у звијезде дижу
Неки нас пљују и псују
Неки нам споменике дижу

Многи нас траже
Многи нас моле
Многи нас трачају
Многи нас ипак воле

Ми смо увијек ту
Ми смо у свијету цијелом
Ми смо дио живота и смрти
Ми смо људи у бијелом

Настојте да нас волите
Настојте да нас разумијете
Настојте да нас цијените
Настојте да нас не повриједите

Ми смо ту због Вас
Ми трпимо све ваше ћуди
Ми смо ту само на послу
Ми смо као и Ви – само људи