Сертификат о акредитацији који додјељује Агенција за сертификацију, акредитацију и унапређење квалитета здравствене заштите Републике Српске (ASKVA), а у склопу UNICEF пројекта „ Акредитација болница – пријатеља беба” свечано је уручен Клиници за гинекологију и акушерство УКЦ РС. 

 Процес акредитације је трајао од септембра 2017. године и током тог процеса испуњени су сви тражени акредитациони стандарди и на основу испуњених услова нашем породилишту је додијељена пуна акредитација – безусловна за период од 08.04.2019. – 07.04.2022. године. Током акредитације особље Клинике за гинекологију и акушерство и Клинике за дјечије болести (Одјељење интензивне његе и неонатологије) је прошло обуку на теме: Политика о доброј пракси дојења, обука особља, информације о дојењу, први контакт и успостављање дојења, дојење и одржавање лактације, исхрана новорођенчета, боравак новорођенчета са мајком, подој „по захтјеву“, као и теме нема умјетних замјена за умирење новорођенчета и групе подршке за мајке. У оквиру акредитације организовани су курсеви о промовисању дојења које је похађало особље породилишта наше установе. Ова акредитација потврђује да је Клиника за гинекологију и акушерство спремна да прати све протоколе Свјетске здравствене организације и све што подразумијева савремено акушерство, те да се тиме позиционира као лидер у пружању здравствене заштите мајкама и бебама.

Директор Агенције за сертификацију, акредитацију и унапређење квалитета здравствене заштите Републике Српске др Синиша Стевић приликом уручења акредитације, је рекао да је Клиника за гинекологију и акушерство УКЦ РС успјешно испунила све захтјеве стандарда и заслужно добила сертификат.  Додао је да је ријеч је о пројекту који траје низ година уназад и који се, осим на промоцију дојења, односи на друге ствари, као што је приступ особља према пацијентима, те на боравак мајке и дјеце у собама, али и успостављање првог контакта мајке и дјетета.

Начелница Клинике за гинекологију и акушерство УКЦ РС проф. др Весна Ећим Злојутро изразила је задовољство добијеним сертификатом који потврђује да је ова клиника спремна да прати све што подразумијева савремено акушерство. То није само промовисање дојења, него и другачији приступи када је ријеч о односу породиље према њеном новорођенчету, али и здравственог радника према пацијенту. Такође, захвалила се пословодству УКЦ РС што је омогућило да се набаве неопходне ствари и уведу процедуре, што је захтијевало ангажман већег броја људи.

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске проф. др Владо Ђајић рекао је да је добијени сертификат доказ да ова здравствена установа прати европске и свјетске стандарде и да се труди да буде на нивоу свјетских здравствених центара. Такође, инсистираћемо и да све друге клинике прате свјетске токове у свом раду, чиме ћемо допринијети да здравствена услуга у Српској буде на највишем нивоу.