Универзитетски клинички центар Републике Српске је у петак 24. маја угостио 50 медицинских сестара, бабица и здравствених техничара из Помурја из Словеније, који су са својим колегама у Бањалуци размијенили искуства и знања. Проф. др Владо Ђајић, генерални директор УKЦ РС истакао је да је ова посјета радна и едукативна.

“УKЦ РС много полаже на едукацију медицинских сестара. Средњи медицински кадар УKЦ РС континуирано пролази кроз едукације у земљама региона, па и у Словенији.

Сада ћемо имати прилику да размијенимо искуства и да научимо нешто о раду с пацијентима и да нам колеге из Словеније дају сугестије шта можда можемо да поправимо”, рекао је директор Ђајић.
Драгица Јошар, предсједница Струковног друштва медицинских сестара, бабица и здравствених техничара из Помурја, рекла је да посјетиоци долазе из различитих медицинских установа, а да у регионалној болници ради око 500 медицинских сестара.

Она је нагласила да се њихов струковни синдикат бори за повећање плата медицинским радницима јер су по њеном мишљењу потцијењени, слабо плаћени и имају мало слободних дана. Истакла је да у Словенији недостаје око 25 одсто медицинских сестара, јер велики број сестара из Словеније одлази у Аустрију због већих плата.

Далиборка Kузмановић, замјеница помоћника директора за здравствену његу УKЦ РС, рекла је да је Словенија давно препознала значај улагања у едукацију медицинских сестара.
Она је истакла како је ишла сам на едукацију у Љубљану и уочила да у Словенији много више дају значаја школовању медицинских сестара. Оно што код нас раде медицинске сестре са средњом школом, код њих раде факултетски образоване сестре. У УKЦ РС тренутно ради око 1.300 медицинских сестара.