Удружење мултипле склерозе Републике Српске уз подршку Универзитетског клиничког центра Републике Српске, 29. маја обиљежава Свјетски дан мултипле склерозе. Свјетски дан борбе против мултипле склерозе обиљежен је и ове године у Парку „Петар Kочић“ у Бањалуци, те је на овај начин скренута пажња јавности на обољеле од ове тешке болести и на њихов положај у друштву.

Свјетски дан мултипле склерозе се обиљежава широм свијета да би се помогло у рјешавању глобалног проблема обољелих правовременим почетком лијечења одмах након дијагностиковања болести јер се раним почетком лијечења остварују најбољи резултати за пацијенте. Циљ обиљежавања Свјетског дана мултипле склерозе је повезивање људи, група и организација у покрет на међународном нивоу који учествовањем у догађајима и активностима подижу свијест о мултиплој склерози као глобалном проблему. Мултипла склероза (МС) је запаљенско,аутоимуно обољење централног нервног система. Претежно је ријеч о обољењу које погађа млађе особе, а код већине болесника знаци болести се јављају између 20. и 40. године живота, све чешће и у раној адолесценцији и ђетињству. Жене оболијевају два пута чешће од мушкараца, а код већине болесника симптоми се појављују повремено, а са самом прогресијом болести могу се мијењати јачина и трајање симптома.Ово обољење је водећи нетрауматски узрок инвалидности код младих особа. Почетни симптоми су најчешће субјективне сметње осјета, смањење оштрине вида, губљење снаге у једном или више екстремитета, двослике, поремећаји равнотеже, вртоглавице, сметње контроле мокрења и столице. Могући су и поремећаји координације покрета, тремор, испрекидан (скандиран) говор, појава спастицитета, ментални поремећаји и депресивне тегобе.

Национални координатор за мултиплу склерозу доц. др сц. мед. Сања Гргић, нагласила је да у Републици Српској има око 1.800 обољелих од мултипле склерозе. Болест се најчешће јавља између 20. и 40. године живота, међутим у посљедње вријеме обољевају и млађе особе.

Мирослав Вукомановић, предсједник Удружења мултипле склерозе Републике Српске, рекао је да је њихова жеља да пробуде свијест друштва о обољелима од ове тешке болести. Истакао је да је основни проблем набавка веома скупих лијекова јер само око шест одсто обољелих, од њих укупно 1.800, прима терапију преко Фонда здравственог осигурања РС. Прошле године је само 75 пацијената преко ФЗО РС примало терапију, а ове године су се изборили за још 20 терапија. Међутим, то је веома мали и недовољан број јер примјена терапије је веома важна за особе млађе животне доби како би остали покретни и могли доприносити породици и друштву.

Обиљежавање свјетског дана борбе против мултипле склерозе подржао је и градоначелник господин Игор Радојичић. Рекао је да га је посебно гануо позив  једне ђевојке, која је обољела од мултипле склерозе, те га је замолила да подржи скуп, како пацијенти обољели од мултипле склерозе не би били дискримисани више него што јесу. Нагласио је да треба да се сви заједно боримо за остваривање ширих права лица која су обољела од мултипле склерозе, а један од најозбиљнијих проблема је обезбјеђивање лијекова за терапију, односно да се преко Фонда здравственог осигурања РС остваре права ових пацијената. У протекле двије године, Град Бањалука је много радио на уклањању архитектонских баријера за особе са инвалидитетом, али у тој области има још посла.

Милица Галић, болује од мултипле склерозе већ девет година иако има само 25 година. Она је мастер италијанског језика и књижевности и бави се научним радом, а тренутно је незапослена. Наводи да у највећој мјери није стигматизована по било којој основи, али да у нашем друштву још увијек постоји проблем разумијевања овог обољења, те да многи нису свјесни колико је ово озбиљна и тешка болест.