Љекарски тим Универзитетског клиничког центра Републике Српске извео је оперативни захват тј. примарну реконструкцију дојке. Ријеч је о оперативној процедури која подразумијева одстрањење дојке и реконструкцију дојке анатомским имплантом у једном акту.  Овај оперативни захват урађен у нашој установи, по први пут се преносио путем видео линка колегама из Онкоцентра у Санкт Петербургу у циљу стручних консултација и размјене мишљења у току оперативног захвата. Врло важан моменат у лијечењу карцинома дојке, након њеног одстрањења представља и естетски сегмент, стога је важно посветити пажњу естетској хирургији, односно реконструктивној и пластичној хирургији и подићи свијест о реконструкцији дојке.  Универзитетски клинички центар Републике Српске је регионални лидер у реконструктивној хирургији дојке, а медицинско особље Центра за дојку и Клинике за пластично-реконструктивну хирургију у континуитету улаже напоре како би свака жена сачувала симбол женствености. Прва примарна реконструкција дојке у УКЦ РС урађена је 2008. године.

Заједничка сарадња еминентних стручњака Онкоцентра Санкт Петербурга и љекара Универзитетског клиничког центра Републике Српске резултовала је успјешном примарном реконструкцијом дојке. Примарну реконструкцију дојке су данас успјешно извели начелник Центра за дојку УКЦ РС др Александар Гузијан, специјалиста опште хирургије и наченик Клинике за пластично-реконструктивну хирургију др Никола Барош, специјалиста пластично-реконструктивне хирургије и хируршки тим наше установе.

Пацијенткиња Ј.Б.(1970) се осјећа добро, постоперативни ток протиче уредно, те пацијенткиња остаје хоспитализована у Клиници за пластично-реконструктивну хирургију ради даљег лијечења.

Ово је још један вид наставка контунуиране медицинске едукације и међународне сарадње, као и размјене позитивних искустава у дијагностиковању и лијечењу и хируршком збрињавању онколошких обољења између Онкоцентра у Санкт Петербургу и Универзитетског клиничког центра Републике Српске.  Традиционалне пријатељске везе између Републике Српске и Руске Федерације су у септембру прошле године резултирале првим кораком у практичној реализацији сарадње у сфери здравства.

Подсјећамо, да је карцином дојке превентабилан карцином те се у оквиру Програма превенције и контроле незаразних болести у Републици Српској препоручује свакој жени старијој од 40 година преглед дојки ултразвуком и мамографијом, а приликом прегледа код породичног доктора се могу добити упуте и савјети у вези са самопрегледом дојке и даље дијагностике у складу са важећим смјерницама.