Прва операција срца у бањалучкој кардиохирургији у јануару 2020-те године

Завршетак радова на опремању бањалучке кардиохирургије се очекује у децембру ове, а прва операција срца у Републици Српској у јануару наредне године. Ово је најавио проф.др сц.мед. Владо Ђајић, генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске, након обиласка радова на пројекту изградње кардиохирургије.

Просторије нове организационе јединице УКЦ РС обишао је и угледни свјетски стручњак из Беча проф.др Андреас Цукерман, директор Клинике за трансплантацију срца у АКХ клиници из Беча као и др Борис Гороња, специјалиста кардиологије, иначе бивши радник наше установе и дугогодишњи запосленик најпознатије бечке клинике АКХ.

Како је истакао директор Ђајић, дугорочни план је да УКЦ РС добије статус најсавременијег и најмодернијег клиничког центра у региону, на чему се интензивно и без предаха ради. Томе у прилог говори и чињеница о реализацији пројекта кардиохирургије. Проф. Ђајић је нагласио да будућа кардиохирургија представља велики успјех који ће у коначници допринијети побољшању и очувању здравља сваког становника Српске, што су препознале и власти РС-а.

За првог начелника бањалучке кардиохирургије биће именован интервентни кардиолог из Клинике за кардиологију УКЦ РС др Никола Шобот који већ ради на окупљању тима који ће радити оперативне захвате на срцу. Ту ће свакако велику улогу имати и стручни кадар из Аустрије, Србије, Америке, Русије који ће бити укључен у рад будуће кардиохирургије.

Након отварања кардиохирургије пацијенти из Републике Српске неће морати да иду у друге центре на операције срца, већ да ће то моћи да се ради у Бањој Луци у просторијама УКЦ РС.

Проф.др. Андреас Цукерман је велики пријатељ УКЦ-а Српске и почасни члан Удружења кардиолога Републике Српске, хирург који је са својим тимом већ радио трансплантације срца код пацијената из Републике Српске. Носилац је Ордена части са златним зрацима предсједника Републике Српске.