”Сестринство сада!”

Сваке године 12. маја широм свијета обиљежава се Међународни дан сестринства, једне од најхуманијих професија. Свјетска здравствена организација прогласила је 2020. годину међународном годином медицинских сестара, техничара и бабица. Ове године, Међународни дан сестринства обиљежио се под слоганом ”Сестринство сада!”.

Представници Удружења медицинских сестара, техничара и бабица Републике Српске, Струковног синдиката медицинских сестара и техничара Републике Српске и Ресусцитационог савјета Републике Српске поводом Међународног дана сестринства посјетили су гроб Наде Тришић (гробље Свети Пантелија- Бањалука), оснивача Удружења и утемиљивача модерног сестринства у Републици Српској.

Као једна од најцјењенијих и најпоузданијих професија, сестринство има централну улогу у препознавању вишеструких изазова у здравству. Медицинске сестре, техничари и бабице су главни покретачи у здравственом систему, а њихов задатак и циљ  је одговорити на здравствене потребе сваког појединца и друштва што се у овој новонасталој епидемиолошкој ситуацији и показало. Поводом обиљежавања Међународног дана сестринства у Универзитетском клиничком центру Републике Српске одржала се свечана академија уз све мјере предострожности и са ограниченим бројем учесника због тренутне епидемиолошке ситуације.

Помоћник генералног директора за здравствену његу Слађана Врањеш честитала је данашњи дан свим колегицама и колегама, те им се захвалила што се у овим тешким временима боре и пружају помоћ онако како то најбоље знају.

Живана Вуковић Костић, предсједник Удружења медицинских сестара, техничара и бабица РС је рекла да је ова пандемија промијенила сам начин живота, те да је ово опомена свима нама да требамо више да водимо рачуна о томе да се посветимо себи, породици и здрављу.

Биљана Ћургуз, медицинска сестра у Ургентном центру УКЦ РС изјавила је да њихов сваки радни дан почиње са осмјехом јер је то позив који су одабрали. Истакла је да би увијек и у било којој ситуацији опет изабрала исти позив, те да су као медицински професионалци увијек спремни на непредвиђене околности као што је и ова ситуација са панедмијом новог корона вируса.