Замјеник директора Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ и државни координатор за сарадњу са Међународном агенцијом за атомску енергију Зоран Тешановић уручио је Заводу за клиничку микробиологију Универзитетског клиничког центра Републике Српске сет медицинске лабораторијске опреме за тестирање на вирус корона, донацију Међународне агенције за атомску енергију /IAEA/.

 Ријеч је о комплетном сету лабораторијске опреме „CoReal-Time PCR detection System“, заједно са припадајућим реагенсима и помоћном опремом потребном за 2500 тестова на нови коронавирус. Овом донацијом УКЦ РС добио је опрему која побољшава и убрзава постојећи процес рада, те унапређује тестирања на SARS Cov-2 (COVID 19). С  обзиром на то да је у нашој установи тренутно хоспитализован и дијагностикован највећи број позитивних случајева на нови корона вирус у БИХ, ова донација је од огромног значаја, због појачања капацитета дијагностике као и нивоа биосигурности, што је од изузетног значаја за заштиту особља које ради на овој дијагностици

Зоран Тешановић рекао је да ова агенција већ годинама помаже БиХ кроз разне видове пројеката, едукације, али и у опреми. Према његовим ријечима до сада се највише сарађивало са Нуклеарном медицином, Радиологијом, Радио-терапијом, али стицајем околности Агенција се опредијелила и за овакву врсту помоћи. Он је додао да је ријеч о три сета опреме, за Бањалуку, Сарајево и Мостар. Тешановић је захвалио Агенцији и њеном руководству што су препознали да у земљама чланицама које нису развијене постоји потреба за оваквом врстом помоћи, као и амбасадору и сталном представнику БиХ при ОЕБС-у, УН и осталим међународним организацијама у Бечу Синиши Бенцуну за ангажман којим је омогућено да оваква помоћ стигне у БиХ.

Помоћник генералног директора УКЦ РС за медицинске послове проф. др Звездана Рајковача захвалила је за донацију и навела да је ријеч о “пи-си-ар” апарату, једном од инструмената за тестирање пацијената који су суспектни на присуство вируса корона, те сигурносним коморама. Нагласила је да се на овај начин се повећава сигурност оних који раде током тестирања.  Проф. др Рајковача додала је да УКЦ РС већ посједује “пи-си-ар” апарат на којем се раде тестирања и за многа друга обољења, али да су овом донацијом значајно повећани капацитети.

Начелник Завода за клиничку микробилогију УКЦ РС доц. др Маја Травар изјавила је да ће опрема бити од изузетног значаја за овај Завод, те да ће омогућити виши ниво заштите за особље које ради у лабораторијама. Додала је да је тренутно у Заводу дневни капацитет више од 250 узорака, али да ће са новом опремом бити могуће да се ради много већи број.

Овом донацијом Завод за клиничку микробиологију УКЦ РС остварује ниво биосигурности 3, што ће значајно унаприједити процес дијагностике, као и спектар услуга за наше пацијенте.