Привредно друштво “Космос” донирала је Универзитетском клиничком центру Републике Српске мобилни тунел за дезинфекцију. Овај тунел олакшава борбу против новог вируса корона, функционише на принципу сензора и потпуно је сигуран за здравље људи, а његова основна намјена је потпуна дезинфекција особа и предмета који кроз њега прођу. Ријеч је о пројекту домаће компаније „Космос“ односно производу који посједује све техничке карактеристике и ЦЕ знак да може да се пласира и на инострано тржиште. Вриједност донације је 20. 000  КМ.

Приликом промоције донације министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић истакао је да су здравствени радници хероји који су дали немјерљив допринос у борби против вируса корона за здравље и животе људи. Нагласио је да су се опредијелили да тунел донирају УКЦ РС како би се показала солидарност са здравственим радницима, а тунел је резултат рада домаћих стручњака у сарадњи са Владом Српске која је овом донацијом показала друштвену одговорност. Министар Ђокић овом приликом је изјавио да постоји намјера да тунел буде набављен и за остале болнице у Српској да би  се заштитило здравље грађана.

Генерални директор УКЦ РС проф. др Владо Ђајић нагласио је да је ово значајна донација за нашу установу чија је основна намјена потпуна дезинфекција лица и предмета. Овом приликом захвалио се компанији „Космос” и ресорном министарству, те додао да је ово значајна донација за нашу установу којом ће бити спријечен улазак инфекције у централни медицински блок.

Директор “Космоса” Душан Вјештица рекао је да тунел за дезинфекцију олакшава борбу против вируса корона, функционише на принципу сензора и потпуно је сигуран за здравље људи. Додао је да је ово производ домаће компаније, што је веома важно, а планирају да ускоро промовишу и `вип` тунел који ће користити институције Републике Српске и за који имају значајн дио поруџбина и из иностранства.

Шеф Тима за праћење мјера и препорука Републичког штаба за ванредне ситуације др Ненад Стевандић рекао је да је тунел недостајао УКЦ РС и да је важно што га је произвела домаћа компанија. Он је додао да је значајно што „Космос“ може да произведе тунел за дезинфекцију за здравствене установе у Републици Српској, али и у иностранству ако би поново били угрожени вирусом корона који може мутирати на јесен.