Један од највећих проблема за нормално функционисање Универзитетског клиничког центра Републике Српске годинама представља недостатак паркинг мјеста и ми активно радимо на рјешењу тог дугогодишњег проблема, истакао је проф.др Владо Ђајић, генерални директор УКЦ РС.

Он је рекао да установу свакодневно посјети више од 10.000 људи и до ње саобраћа више од 5.000 аутомобила, јер осим запослених и пацијената у УКЦ РС долазе и посјетиоци, као и студенти медицине и ученици средњих школа.

Све је то утицало на одлуку за градњу гаражног објекта чврсте градње спратност паркинг гараже пет спратова ( минус 4по + су) бруто површине 73 994,08м2 , што је већа површина од Централног медицинског  блока УКЦ РС и новоизграђеног Сјеверног крила заједно чија укупна површина је 53 218,32 м2). Цијена такве једне грађевине је 29 805 000,00КМ милиона КМ без ПДВ-а које ће имати осам лифтова и подземни топлотни тунел са којим ће гараже бити повезане са Централним блоком и цијена по метру квадратном таквог простора  је 402,00 КМ без ПДВ-а.

Изградња паркинга на локацији Паприковац није само изградња гаражних мјеста, већ рјешавање великих саобраћајних проблема једног дијела града и то захтјевног дијела града, који се налази на брду и који са једне стране лежи на затвореном руднику, а са друге стране на клизишту и то је све трусно тло, навео је Ђајић.

Истакао је да је битно да овај проблем што прије буде ријешен, јер ће се за двије до три године на простору Универзитетског клиничког центра РС смјестити још неколико објеката. Доћи ће до пресељења и изградње нових зграда, као што је зграда Медицинског факултета, Медицинске школе, Центра за научноистраживачки рад, а у перспективи је и пресељење Клинике за психијатрију, што ће сигурно довести до раста броја особа које циркулишу у кругу УКЦ РС, објаснио је Ђајић.

Додао је да је прије неколико година изграђен привремени паркинг испред Клинике за гинекологију и акушерство, који је свакодневно закрчен аутомобилима, а такође смо асфалтирали земљиште испод техничког блока, али и тај паркинг је пребукиран аутомобилима.

Возила су често паркирана по тротоарима и зеленим површинама, те да то представља велики проблем, јер пацијенти не могу лако да дођу до Ургентног центра и до љекара и ми смо веома озбиљно приступили рјешавању овог проблема. Шест мјесеци су на рјешењу радили саобраћајни и грађевински инжењери из Београда, који су тражили адекватну локацију покрај болнице гдје бисмо могли да направимо паркинг за велики број аутомобила.

“План и пројекат изградње ове гараже је урађен и све би требало да буду готова за двије године по систему „кључ у руке“ без могућности пробијања финансијске конструкције, рекао је Ђајић, те додао да ће одлуку да ли ће се гаражни паркинг наплаћивати донијети у сарадњи са Градском управом, Министарством здравља и социјалне заштите РС, као и Владом РС.