У Бањалуци изведена операција карличног прстена

 

Еминентни ортопед из Новог Сада проф.др Владимир Хархаји заједно са љекарским тимом Клинике за ортопедију и трауматологију УКЦ РС урадио је јуче сложену операцију карличног прстена.

Ријеч је о доста ријетком оперативном захвату из области трауматологије који се успјешно изводи и у нашој установи. Прелом карличног прстена код оперисаног пацијента задобијен је усљед пада са висине од прије мјесец дана. Поред ове операције пацијенту су у овој Клиници урађена операција поткољенице, а оба захвата су прошли уредно. Највећи бенефит је што пацијенти који имају овај здравствени проблем неће морати ићи у друге здравсвене установе у региону, као што је то био случај до сад.

Проф. др Владимир Хархаји је похвалио услове у оперативном блоку УКЦ РС који су  у рангу свјетских центара, те истакао да УКЦ РС располаже најсавременијом опремом којом се могу урадити најсложеније операције. Након оперативног захвата уважени професор је одржао и предавања на тему „Дијагностика и третман повреде карличног прстена“ током којег је са колегама подијелио искуства и приказао резултате лијечења више од 100 пацијената које је оперисао до сада са овим здравственим проблемом.

Др Хархаји је ванредни професор Медицинског факултета у Новом Саду, дуго времена је обављао функцију начелника оперативно одељења „Д“ Клинике за ортопедску хирургију и трауматологију КЦ Војводине. Предсједник је и члан Комисије за унапређење квалитета здравствене заштите на територији АП Војводине у области ортопедије и трауматологије, као стручне и саветодавне комисије Покрајинског секретаријата за здравство. Од 2019. године именован је за заменика председника комисије Републичког фонда за здравствено осигурање за централни тендер за имплантате за преломе бутне кости и потколенице. Аутор је великог броја научних радова и уџбеника из области ортопедије и трауматологије.

Према ријечима др Дејана Ћурлика, шефа Одјељења за ортопедију Клинике за ортопедију и трауматологију договорена је даља сарадња са проф.Хархајијем који је похвалио рад цијелог тима као и рад Клинике и наше установе. Драго нам је да смо успјели да изведемо један овако сложен оперативни захват који ће убудуће да се обавља у нашој установи што ће највише значити нашим пацијентима. У вези оперисаног пацијента, било је размишљања да се шаље даље за Београд или Нови Сад, али онда смо одлучили да са др Хархајијем и користећи наше ресурсе одрадимо операцију  у Бањалуци и успјели смо у томе. Захваљујем се цијелом тиму на преданом раду.

Ортопеде у УКЦ РС који са баве овом проблематиком посебно радује чињеница, која је препозната и од стране пословодства УКЦ РС, да је за успјешно рјешавање ове проблематике поред потребног знања и вјештине неопходна и набавка одговарајућих савремене опреме која је набављена током реконструкције УКЦ РС.

У оперативном захвату учествовали су: на челу тима је био врхунски ортопед проф.др Владимир Хархаји, др Дејан Ћурлик, специјалиста ортопедије, Владимир Анђић, специјалиста ортопедије, Станко Пантић, специјалиста ортопедије, анестезиолог Предраг Берић и инструментарка Сандра Бијелић.