Градска организација Црвеног крста Бијељина донирала је Универзитетском клиничком центру Републике Српске десет респиратора “Авента-М”, укупне вриједности 461.016 КМ, који су набављени у оквиру акције “Респиратор за Српску”.

Помоћник генералног директора за медицинске послове др Слободан Хајдер оцијенио је донацију као изузетно значајну и вриједну, те додао да се изреализовала захваљујући грађанима Бијељине, привредницима и појединим институцијама, а првенствено Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске, које је помогло ову акцију.

Изјавио је да смо сви свједоци да битка са вирусом корона још није завршена. Дошло је и до повећања броја заражених и обољелих. Искористио је ову прилику и апеловао да се грађани Српске придржавају препоручених мјера, да носе заштитне маске у затвореном простору, држе дистанцу, те да поштују све препоруке Републичког штаба за ванредне ситуације.

Представник Градске организације Црвеног крста Бијељина Александар Савић рекао је да је на локалном новоу покренута акција “Респиратори за Српску”, на коју се одазвао велики број људи и привредника, а која је касније прешла и на републички ниво.

Нагласио је да се прикупило довољно новца за 50 респиратора који су стигли прије неколико дана. Такође, захвалио се грађанима Бијељине и привредницима који су се одазвали акцији, као и Министарству здравља и социјалне заштите Српске за стручну и финансијску подршку. Најавио је да ће након Бањалуке, респиратори бити уручени болницама у Приједору, Градишци, Источном Сарајеву, Невесињу, Фочи и Требињу.

Он је рекао да је у акцији прикупљено око 2.630.000 КМ, а од ове суме за 50 респиратора је издвојено j2.305.000 КМ, док је остатак утрошен за набавку медицинских апарата и опреме за болницу и Дом здравља у Бијељини. Свака од десет јавних здравствених установа у Српској у оквиру акције добиће најмање један респиратор. Напоменуо је да је увозник респиратора Црвени крст, а произвођач “ЈСЦ” Русија, фирма која се тиме бави већ 20 година.