Хируршки тим Универзитетског клиничког центра Републике Српске, специјалисти пластичне и реконструктивне хирургије, специјалисти ортопедије и трауматологије, уз велику подршку анестезије су извели реплантацију комплетне шаке. Дана 8. јуна 2020. у нашу установу примљен је пацијент са трауматском ампутацијом лијеве шаке на нивоу ручног зглоба.

Клиничка одлука о томе да ли треба урадити реплантацију зависи од много фактора, а првенствено од мишљења  да ли ће функција реплантираног дијела тијела бити боља од евентуалне протезе. Наши љекари су се одлучили на рискантан и компликован захват. Мултидисциплинарним приступом у току шесточасовног оперативног захвата урађена је реплантација екстремитета, гдје је учињена стабилизација ручног зглоба спољним фиксатором, а потом су повезани велики крвни судови, нерви, и тетиве флексора прстију. Успјех оперативног захвата највише зависи од вјештине хируршког тима, а преживљавање ампутираног дијела тијела након реплантације у цјелини од микроваскуларне реконструкције крвних судова. Неколико дана по завршеној операцији, када је констатовано да је шака витална, укључен је физикални третман. Такође, урађена је и друга операција којом је затворен мањи дефект коже заостао на правом захвату. Пацијент показује добре знакове опоравка, изводи показане вјежбе, те се планира још најмање један оперативни захват, у којем би се повезале тетиве екстензора, те наставиле вјежбе за добијање што већег обима покрета.

Пацијент Зоран Вученовић из Љубачева се мјесец дана након операција осјећа добро, а пред њим је још један захват као и интензивна рехабилитација. Приликом обраћања медијима рекао је да је до несреће дошло на радном мјесту, односно да је шаку одсјекао на цикулар и како није очекивао да ће оперативни захват овако добро проћи. Захвалио се комплетном тиму Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Начелник Клинике за пластично-реконструктивну хирургију др Никола Барош је рекао да је пацијент пуних мјесец дана боравио у УКЦ РС. Додао је да су пацијента примили као трауматску ампутацију подлактице сат и по времена након повређивања, те да је повреда била доста опсежна у смислу да то није посјекотина него више раздеротина гдје су оштећени веома важни крви судови који снабдијевају циркулацијом сам тај екстремитет. На почетку шесточасовне операције урађена је стабилизација коштаног ткива, те реконструкција артеријских и венских крвних судова, затим живаца и флексорних тетива. Др Барош је рекао да су након 24 сата морали радити ревизију операције јер су овакви оперативни захвати непредвидиви, а спаљени су били венски крвни судови који су тромбозирали. Такође, ревизија оперативног захвата је била успјешна и током хоспитализације приступило се рехабилитацији. Према његовим ријечима операција је 100 одсто успјела, а шака је у потпуности витална.

Др Владимир Анђић из Клинике за ортопедију и трауматологију је рекао да постоји могућност новог захвата ортопедске хирургије како би омогућили биомеханичку основу за даљу рехабилитацију шаке. Додао је да овакви захвати нису чести, те да су потребни оптимални услови да би се могли извести, а дешавају се на горњим и на доњим екстремитетима.

Пред Зораном Вученовићем, који је након мјесец дана опоравка отпуштен из УКЦ РС  је интензивни физикални третман. Љекари су нагласили да шака неће бити иста као прије трауме, али ће бити функционална. Ово је други пут да је у Универзитетском клиничком центру Републике Српске реплантација шаке успјешно изведена.