Делегација Свјетске здравствене организације у склопу посјете мисије из Копенхагена (Канцеларија за Европски регион СЗО) посјетила је Универзитетски клинички центар Републике Српске. Том приликом делегација СЗО одржала је састанак са Пословодством УКЦ РС на челу са проф. др Владом Ђајићем, а након тога су обишли Клинику интензивне медицине за нехируршке гране.

Који је обим посла урађен у Универзитетском клиничком центру Републике Српске говоре бројке. У Клиници за инфективне болести од почетка пандемије прегледан је 7.051  пацијент док је на лијечење примљено укупно 1.355. Клиника интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ РС једина је организациона јединица на простору БиХ која збрињава најтеже и критично обољеле нехируршке пацијенте, те се издваја по савременом простору, најмодернијој опреми и изузетно стручном кадру. Од почетка пандемије до данашњег дана у овој Клиници је лијечено 155 критично обољелих пацијената, а од тог броја успјешно је одвојено од респиратора 73 пацијента. Стопа преживљавања је око 50% што је више него одличан проценат излијечења у поређењу са свјетским здравственим центрима.

Савјетник регионалног директора СЗО за европски регион Фабио Скано, истакао је да је импресиониран оним што је Универзитетски клинички центар Републике Српске урадио током пандемије и одао признање највећој здравственој установи у Републици Српској на челу са проф. др Владом Ђајићем за изузетно добру организацију током трајања пандемије корона вирусом. Посебно је значајно што су мјере предузимане још у фебруару прије потврђеног првог случаја инфицираног новим корона вирусом. Фабио Скано је додао да је улога УКЦ РС у здравственом систему Српске кључна, јер се у нашој установи лијече и други пацијенти, а не само они који су заражени корона вирусом. Рекао је да не смије бити попуштања ни на тренутак, све док не буде доступна сигурна и дјелотворна вакцина за популацију.

Виктор Олшавски, шеф Канцеларије Свјетске здравствене организације (СЗО) за БиХ је рекао да у Републици Српској и БиХ посљедњих мјесеци је евидентан пораст броја особа заражених вирусом корона, али је на одређен начин видљива и стабилизација ситуације. Додао је да треба да се још више поводе рачуна о поштовању противепидемиолошких мјера јер долази сезонски грип, да су школе почеле са радом, да долазе хладнији дани када ће људи бити више у затвореном простору.

Проф. др Владо Ђајић, генерални директор УКЦ РС нагласио  је да је ова посјета од изузетног значаја за Универзитетски клинички центар Републике Српске јер Пословодство ове здравствене установе представницима СЗО-а могло да поднесе извјештај о свом раду током пандемије. Такође, веома је значајно што нису имали примједби већ само похвале. Наш циљ је био да свим грађанима пружимо адекватну здравствену заштиту, у чему смо и успјели.

Канцеларија СЗО за Босну и Херцеговину је почетком пандемије ЦОВИД-19 на просторима Западног Балкана, препознала значај и капацитет Универзитетског клиничког центра Републике Српске, те пројекта који су УКЦ и ова клиника развили са Маyо Цлиниц, те је исти подржала и имплементира на простору регије Западног Балкана.

У делегацији СЗО су били др Виктор Олшавски, шеф Канцеларије СЗО за БиХ и др Фабио Сцано, шеф Мисије Европске канцеларије СЗО у својству специјалног савјетника Регионалног Директора СЗО за Европски Регион, др Ханса Клугеа. .