Подршка здравственим радницима и будућим пројектима УКЦ РС који ће учинити Паприковац модерним насељем

Градоначелник Бањалуке господин Игор Радојичић посјетио је Универзитетски клинички центар Републике Српске. На овај начин први човјек Града Бањалука је подржао здравствене раднике који су на првој линији одбране против корона вируса.

Такође, овом приликом одржала се кратка презентација капиталних пројеката коју су предвиђени да се реализују на локацији Паприковац уз подршку и добру координацију Владе Републике Српске и Града Бањалука. Град Бањалука је кроз измјене регулационог плана подржао пројекте и унаприједио инфраструктуру Универзитетског клиничког центра Републике Српске. У наредном периоду планирана је изградња зграде Института за онкологију који је због повећаног броја онколошких обољења неопходан како би ови пацијенти добили најсавременију здравствену заштиту на једном мјесту. Такође, планирана је изградња Клинике за психијатрију и комплекса гаража чиме ће трајно бити ријешен проблем паркинга за све пацијенте и запослене УКЦ РС.У плану је пројекат реконструкције зграде у којој нам се сваки дан рађају нови становници Српске – зграде Гинекологије у којој се налазе и Клиника за дјечије болести и Клиника за дјечију хирургију, а реконструисаће се и зграда Клинике за инфективне болести. Такође, Регулационим планом обухваћена је изградња објеката Медицинског факултета, Центра за образовање и истраживање, Факултета здравствене његе и Медицинске школе. На овај начин по угледу на свјетске здравствене центре локација Паприковац ће бити „Медицинско брдо“ гдје ће наши пацијенти на једном мјесту имати сву потребну здравствену заштиту, што ће уједно локацију Паприковац учинити модерним насељем на чему Влада РС у сарадњи са локалном власти без предаха ради.

Том приликом проф. др Владо Ђајић, генерални директор УКЦ РС је рекао да је усвајањем Регулационог плана за Паприковац планирано много пројеката како би здравствени радници имали што боље услове за рад. Поред модерног и доброг клиничког центра на локацији Паприковац, планирани су Медицински факултет и Средња медицинска школа, Институт за научноистраживачки рад,  Институт за онкологију, нови објекат Клинике за психијатрију, затим објекат Завода за трансфузију, као и реконструкција Клинике за гинекологију и Клинике за педијатрију, те изградња комплекса гаража који ће ријешити проблем паркирања код УКЦ РС.  Према његовим ријечима, много је планова, те ће све ово бити реализовано уз подршку Владе РС и Града Бањалука, као и здравствених радника.

Градоначелник Бањалуке господин Игор Радојичић је изразио велику захвалност и упутио честитке здравственим радницима и УКЦ РС, који нарочито ових дана, када је повећан број заражених вирусом корона, чине огромне напоре да се изборе с новим таласом пандемије. Додао је да се УКЦ РС свакодневно прилагођава новом таласу који је око нас и у прилици је да реорганизује своје просторне и људске капацитете како би одговорио захтјевима повећаног броја пацијената. Узимајући у обзир чињеницу да су здравствени радници пренапрегнути а капацитети преоптерећени, градоначелник је искористио прилику да замоли суграђане, али и остале да у данима који су пред нама заиста минимизирају број контаката и окупљања. Додао је да УКЦ РС у свом плану има даље проширење капацитета и градњу читавог низа нових објеката и простора, те проширење услуга. Нагласио је да Град Бањалука и УКЦ РС блиско сарађују на свему ономе што је потребно за доградњу, проширење и омогућавање додатних капацитета, те да се нада да ће, када се пандемија заврши, УКЦ РС бити један савремен објекат који ће одговорити на све изазове.