Посјета министра здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске др Алена Шеранића Универзитетском клиничком центру Републике Српске

 

 

У недјељу 8. новембра Универзитетски клинички центар Републике Српске посјетио је министар здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске др Ален Шеранић. Овом приликом министар Ален Шеранић и генерални директор УКЦ РС проф. др Владо Ђајић су обишли пацијенте обољеле од KОВИД19. Такође, одржан је кратки радни састанак са члановима Пословодства УКЦ РС, током којег се разматрала тренутна ситуација у вези са збрињавањем обољелих од KОВИД19, као и даљи кораци у вези са начином рада и функционисањем највеће здравствене установе у Републици Српској.

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић изразио је задовољство чињеницом да Република Српска има пожртвоване здравствене раднике који дају свој лични максимум у овој ситуацији, али је притом изјавио да је истовремено емотивно погођен јер је огроман број и младих и старих на лијечењу због Kовида 19.

Министар Ален Шеранић је послије визите обољелих од Цовида 19 истакао да је у УКЦ РС на лијечењу 450 особа заражених вирусом корона, те да их је још 600 до 700 у читавој Републици Српској. Нагласио је да је видио оно о чему је посљедњих мјесец дана читао у извјештајима. Навео је да се од августа спрема за ову ситуацију и да су тада направљени планови да се болнички капацитети ставе на располагање обољелима од ковида, али и да се свим другим пацијентима омогући редовна здравствена заштита. Он је навео да је обишао Центар ургентне медицине и амбуланте, гдје је разговарао са пацијентима који су дошли на контролне прегледе, као и одјеле на којима су смјештени пацијенти са средње тешким и тешким клиничким сликама, те Клинику интензивне медицине, гдје је тренутно око 50 лица на респиратору. Захвалио се здравственим радницима за све што чине свих ових мјесеци трајања пандемије и истакао да је видио огромну пожртвованост здравствених радника приликом своје посјете. Апеловао је на грађане и додао да нас само солидарност и колективитет могу усмјерити у правом правцу и указао на нашу индивидулану одговорност како бисмо стали у крај пандемији.

Генерални директор УКЦ РС проф. др  Владо Ђајић истакао је да је у претходних пет дана УКЦ РС потпуно реорганизован, те да је Сјеверно крило пресељно у Јужно крило, а од Сјеверног направљен Ургентни центар за збрињавање, тријажу и дијагностиковање пацијената суспектних и обољелих од Kовида 19.

Додао је да забрињава чињеница да је у овом тренутку у УКЦ РС хоспитализовано 455 обољелих од Kовида 19, што је огроман број, те да УКЦ РС има највећи број хоспитализованих пацијента на једном мјесту у односу на болнице у окружењу.  Рекао је да је заједно са министром Шеранићем и сарадницима обишао интензивну јединицу гдје се лијечи више од 50 пацијената на респираторима и нагласио да су сви пацијенти смјештени у адекватним условима какви се могу ријетко видјети у болницама у окружењу. Такође, истакао је да је заједно са ресорним министром обишао здравствене раднике, који су се херојски и патриотски понијели у овој тешкој ситуацији.

Проф. др Владо Ђајић је додао да је убрзано опремање зграде старе хирургије гдје су премјештени пацијенти Онкологије, Хематологије и дијела Пулмологије, тако да и пацијенти обољели од других болести имају све услове за лијечење. Нагласио је да је УКЦ РС ове седмице хоспитализовао више од 400 пацијената, те да ником од њих није недостајало ништа, ни кревет ни лијек, ни медицинска брига. Истакао је да је ситуација стабилна и да се већ прави договор да лакши пацијенти буду смјештени у Бањи Слатина. Додао је да су њихови здравствени радници били у УКЦ РС  на едукацији,а да ће УКЦ РС слати љекаре и медицинско особље да им помогну. Подсјетио је да је Влада Српске за санацију зграде старе хириргије издвојилла 1,3 милиона КМ, те да недостаје још 15 дана да се комплетан објекат заврши.