Отварање технолошки најсавременије ангио сале у региону у Заводу за клиничку радиологију Универзитетског клиничког центра Републике Српске

 У Заводу за клиничку радиологију Универзитетског клиничког центра Републике Српске пуштена је у рад нова, технолошки најсавременија ангио сала каква се може наћи само у најмодернијим европским и свјетским центрима и која представља огроман искорак на пољу васкуларне интервентне радиологије. Пуштању у рад ангио сале присуствовала је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић која је на овај начин још једном пружила подршку здравственим радницима који већ више од осам мјесеци неуморно раде и подносе највећи терет у пандемији новог корона вируса.

Нова ангио сала омогућује визуелизацију крвних судова у двије и три димензије, као и фузију слика са KТ прегледа што омогућује интервентним радиолозима да на изузетно прецизан начин дијагностикују и третирају бројне патолошке васкуларне процесе.  Нови уређај такође омогућава и функционалне анализе протока крви кроз крвне судове.

По први пут у Босни и Херцеговини за прегледе крвних судова ће се користити и контрастни прегледи са  CО2 што је веома битно код пацијената са ослабљеном бубрежном функцијом, те ће по први пут у региону ангио сала имати интегрисан ултразвучни апарат.

Пуштањем у рад ове сале ће се омогућити још квалитетније извођење бројних васкуларних интервентних радиолошких процедура  које се увелико  раде у нашој установи уз знатно смањење дозе јонизујућег зрачења како за пацијенте тако и за медицинско особље. Нова ангио сала ствара технолошке претпоставке за даљни развој интервентне радиологије укључујући терапију интракранијалних и аортних анеуризми, те терапију можданог удара. Посебно је важна код исхемијског можданог удара гдје се користи тромбоектомија која је најсавремнији вид лијечења гдје се катетером долази до тромба који се вади из крвних судова главе.

Интервентна радиологија је остварила крупне помаке у Заводу за клиничку радиологију у посљедњих неколико година, а Универзитетски клинички центар Републике Српске је постао регионални лидер у васкуларним интервентним процедурама периферног крвотока укључујући и пласирање каротидних стентова.

Захваљујући мотивисаном и обученом кадру, те најсавременијој технологији коју посједује нови уређај, Универзитетски клинички центар Републике Српске ће учврстити своје мјесто лидера у овој, све важнијој грани медицине.

Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске, која је присуствовала пуштању у рад нове ангио сале, рекла је да је отварање овакве најсавременије сале велики подухват у доба када је Република Српска  притиснута пандемијом вируса корона. Још једном је похвалила допринос медицинских радника у вријеме пандемије вируса корона који мјесецима неуморно раде у отежаним условима, те позвала грађане да се придржавају свих мјера које су прописане како би медицинским радницима олакшали њихов посао.

Проф. др Владо Ђајић, генерални директор УКЦ РС, истакао је да је у овој установи скоро 600 пацијената који су заражени вирусом корона. Рекао је да скоро 60 пацијената у нашој установи тренутно на респиратору, а скоро 200 људи захтијева кисеоничку подршку, што показује колико је ово огроман посао за медицинске раднике. Додао је да је нова ангио сала доказ да се поред пандемије вируса корона ради на унапријеђењу здравља становништва РС.

Саша Вујновић, начелник Завода за клиничку радиологију УКЦ РС, истакао је да иако је пандемија вируса корона у фокусу, не смије се заборавити да 48 одсто људи који умиру у Републици Српској су пацијенти који пате од кардиоваскуларних обољења.