Амбасадор Њемачке у БиХ Маргрет Убер уручила је Универзитетском клиничком центру Републике Српске пет респиратора који су донација Владе Савезне Републике Њемачке. Донација је реализована у сарадњи са Цивилном заштитом Њемачке, а ријеч је о квалитетним уређајима за вјештачко дисање произвођача “Дрегер” и припадајућој опреми за које је обезбијеђено одржавање.

Маргрет Убер, амбасадор Њемачке у БиХ је истакла да је ове седмице 12 респиратора, укупне вриједности 350.000 евра, предала Савјету министара за болнице широм БиХ, додавши да је поред донације обезбијеђена и обука за особље који ће радити са тим респираторима. Додала је да осим УКЦ РС, респираторе ће добити Сарајево, Мостар, Нова Била, Зеница и Тузла. Она је указала да се све државе тренутно боре за другим таласом вируса корона, који је још јачи од првог, те да је у таквој ситуацији донација ових пет респиратора УКЦ РС “само мала кап у мору”, али да показује солидарност између држава. Рекла је да у овој години Влада Савезне Републике Њемачке из Економског одјељења за мање пројекте дала 190.000 евра и још додатно пет милиона као помоћ малим и средњим предузећима како би пребродили економску кризу. Она је изјавила да се разматра како би се економска сарадња још боље могла преусмјерити на борбу против вируса корона, те да се нада да ће Влада Њемачке моћи да да још један допринос да БИХ ову кризу што боље савлада.

Генерални директор УКЦ РС проф. др Владо Ђајић захвалио је на вриједној донацији, истичући да су распиратори у овом тренутку најбитнији за пацијенте УКЦ РС. Он је рекао да је за руководство УКЦ РС и све здравствене раднике веома битна чињеница да је једна од најмоћнијих држава свијета – Њемачка уз њих, те да им даје подршку у тешким тренуцима за све здравствене системе на свијету. Проф. др Владо Ђајић је навео да је УКЦ РС једна од ријетких здравствених установа у региону, а вјероватно и шире, у којој се тренутно налази 450 обољелих од ковида 19 и око 40 до 50 пацијената на респираторима. Он је подсјетио да да се не би могло одговорити овом задатку да није дошло до реорганизације унутар установе. Проф. др Ђајић додао је да се спремају и “резервни положаји”, а са ресорним министарством и Владом Српске је договорено да се лакши пацијенти премјештају у Бању Слатина, а да тежи остају у УКЦ РС.

Према његовим ријечима, паралелно са тим оспособљавају се сви спратови и простори за адекватну терапију пацијената који захтјевају кисеоничку подршку јер више од 50 одсто пацијената захтјевају подршку кисеоничке терапије. Он је истакао да су сви пацијетни збринути, да имају адекватну терапију и смјештај, те да је особље спремно и патриотски расположено да одговори на све постављене задатке. Проф. др Владо Ђајић је апеловао на становнике Републике Српске да се придржавају хигијенско-епидемиолошких мјера.