УКЦ РС примјер посвећености и добре медицинске услуге

Предсједница Републике Српске посјетила је УКЦ РС гдје је разговарала са генералним директором УКЦ РС проф. др Владом Ђајићем.

Предсједница Цвијановић овом приликом је изјавила је да је наша установа примјер добре праксе, ангажмана, посвећености и добре медицинске услуге, која се пружа пацијентима из цијеле Републике Српске. Нагласила је да се показала оправданом одлука надлежних институција Српске да плански развија здравствени сектор, посебно водећи рачуна о томе да у свакој регији постоји модерна савремена болница. Према њеним ријечима, посебно је значајно све оно што је предузето у циљу реорганизације и простора и служби УКЦ РС како би се ухватили у коштац са изазовима пандемије, а да остали пацијенти не буду ускраћени за потребну медицинску помоћ. Додала је да институције Републике Српске покушавају на сваки могући начин да ојачају могућности и УКЦ-а и болница широм Републике Српске, знајући колики је притисак сада на њима.

Предсједница је изразила захвалност руководству УКЦ РС и свим здавственим радницима, који, како је навела, предано раде на збрињавању пацијената водећи рачуна о јавном здрављу и о томе да свако добије адекватну његу.

Такође, захвалила се и УКЦ РС што је дио традиционалне хуманитарне акције “С љубављу храбрим срцима”, која ове године има за циљ да обезбиједи средства за успостављање прве банке хуманог млијека у Републици Српској, али и цијелој БиХ. Додала је да је жеља да Бањалука и Република Српска буду мјесто гдје ће моћи да се омогући мајчино млијеко свим оним бебицама којима је то неопходно, те да је то циљ и здравственог сектора, који жели пријевремено рођеним бебама да пружи већу шансу да превазиђу проблеме с којима се носе. Предсједница је искористила прилику да се захвали Удружењу родитеља пријевремено рођене дјеце “Мрвице”, који су иницирали успостављање банке хуманог млијека.

Генерални директор УКЦ РС проф. др Владо Ђајић изјавио је да је у нашу здравствену установу претходног дана примљено 56 пацијената са тешком упалом плућа, која је посљедица заразе вирусом корона, те да су сви пацијенти адекватно збринути, да су добили најбољу могућу дијагностику и терапију, као и његу здравствених радника. Рекао је да је УКЦ РС у овој пандемији доживио велику реорганизацију без које би било немогуће прихватити све пацијенте обољеле од ковида. Додао је да тренутно УКЦ РС може да хоспитализује 550 пацијената, те да се у Централном медицинском блоку припрема спрат са 50 прикључака за респираторе уколико би дошло до погоршања епидемиолошке ситуације и већег прилива пацијената којима је оваква помоћ неопходна.

Проф. др Владо Ђајић је истакао да је на данашњем радном састанку разговарано о раду установе током епидемије вируса корона, те о хуманитарној акцији “С љубављу храбрим срцима”. Према његовим ријечима циљ ове хуманитарне акције и ове године изузетно је важан – формирање прве банке хуманог млијека у Републици Српској. Рекао је да је млијеко, не само храна, него и лијек, те да без обзира на развој технологије, ниједна машина није оспособљена да направи адаптирану млијечну формулу таквог састава какво је мајчино млијеко. Подсјетио је да у УКЦ РС преживљава новорођенчад чија је тјелесна маса 500 грама, те да је мајчино хумано млијеко за њих од посебног значаја.

Истакао је да су у нашој установи већ предузете одређене грађевинске активности, али и да се оспособљава кадар како би се пројекат успјешно завршио. Проф. Ђајић је рекао да ће банка хуманог млијека бити смјештена у Клиници за дјечије болести, те се захвалио свима који ће својим прилозима помоћи у њеном формирању, а посебно предсједнику Републике Српске, под чијим се покровитељством 11. пут организује хуманитарна акција “С љубављу храбрим срцима”.