У Универзитетском клиничком центру Републике Српске вечерас је одржан радни састанак руководства највеће здравствене установе у РС на челу са проф. др Владом Ђајићем и министра здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске др Алена Шеранића како би се размотрили наредни кораци у вези са збрињавањем обољелих од вируса корона.

Генерални директор УКЦ РС проф. др Владо Ђајић изјавио је да предстојећи празнични период са собом носи и могућност повећања броја обољелих лица од вируса корона, те је једна од тема састанка био и план за наведени период. Нагласио је да су запослени у УКЦ РС радили много и квалитетно, те да је квалитет услуга на нивоу свјетских здравствених установа. Рекао је да је направљен план за наредни мјесец, јер се због празника очекује већи прилив пацијената, те додао да је максимум УКЦ РС да прими око 550 цовид пацијената и око 700 пацијената са другим обољењима. Напоменуо је да је тренутно на лијечењу 400 пацијената обољелих од ЦОВИД19, од којих је више од 200 на кисеоничкој терапији, а 58 је на респиратору. Проф. др Ђајић је поново ставио акценат на поштовање мјера које су прописали надлежни и изразио своју захвалност министру и руководству Српске на неизмјерној помоћи.

Министар здравља и социјалне заштите у Влади РС др Ален Шеранић је истакао да долази изазовно вријеме због предстојећих празника, те да ће се УКЦ РС суочити са већим бројем инфицираних вирусом корона. Нагласио је да морамо бити обазриви и придржавати се мјера, да здравствени радници даноноћно раде и да је непоходно да сви будемо опрезни како не бисмо доживјели колапс. Још једном је замолио становништво да се празници проведу у породичној атмосфери. Истакао је да УКЦ Српске ради квалитетан посао и да се улажу сви напори како би се помогло пацијентима. Министар здравља и социјалне заштите у Влади РС рекао је да ће у наредном периоду у оквиру УКЦ РС бити формиран центар за неинвазивну вентилацију. Појаснио је да би се на овај начин могло ефикасније поступати са пацијентима који су на прелазу да ли да се њихово збрињавање користи респиратор или кисеоничка маска.

Након вечерашњег састанка са руководством УКЦ РС, министар Шеранић је рекао да је у плану да се од наредног мјесеца ради програм пулмолошке рехабилитације, односно збрињавање пацијената којима налаз на вирус корона буде негативан, али имају аспект продуженог лијечења због одређених компликација. Он је најавио и едукацију за све здравствене кадрове, што већ запослени у УКЦ РС и раде. Рекао је да је оспособљена хирургија на старој локацији и да се ту лијече пацијенти обољели од малигних и других тешких нецовид обољења.

Шеф Тима за праћење провођења епидемиолошких мјера Републичког штаба за ванредне ситуације и замјеник генералног директора УКЦ РС др Ненад Стевандић апеловао да се становништво придржава свих мјера које су уведене како би се  да се спријечило ширење вируса корона.

Нагласио је да од нас највише зависи како ћемо проћи са епидемијом док не дође вакцина и протокол лијечења.

Остали учесници састанка позвали су грађане да буду одговорни у борби против вируса корона и да се строго придржавају прописаних мјера у вријеме предстојећих празника.