Амбасадор Шведске у БиХ Јохана Стромквист уручила је генералном директору Универзитетског клиничког центра Републике Српске проф. др Влади Ђајићу опрему у вриједности 101.000 КМ за третман инфективног отпада насталог током пандемије вируса корона. Овом приликом обезбијеђени су вертикални стерилизатор, специјализовано возило и заштитна опрема за раднике у оквиру пројекта који финансира Шведска, а реализује Развојни програм УН /УНДП/ како би се пружила подршка домаћим властима да на адекватан начин управљају наведеним отпадом. Вертикални стерилизатор је инсталиран у Клиници за инфективне болести УКЦ РС и послужиће да се на адекватан начин управља инфективним отпадом насталим током пандемије. Све активности се проведене у оквиру пројекта УНДП-а “Околински прихватљиво управљање постојаним органским загађујућим материјама (ПОПс) у индустријском и сектору управљања опасним отпадом”, који финансира Шведска.

Проф. др Владо Ђајић је рекао да је осим практичног значаја донације у овом веома тешком тренутку, веома значајна и подршка за здравствене раднике који су изложени великим напорима да збрину пацијенте. Рекао је да је Универзитетски клинички центар Републике Српске у вријеме пандемије вируса корона одговорио на све изазове на најбољи могући начин, те да је пацијентима пружена здравствена заштита попут оне у много развијенијим државама. Додао је да када је ријеч о складиштењу и обради медицинског отпада у нашој медицинској установи се њиме управља по свјетским стандардима.

Амбасадор Шведске у БиХ Јохана Стромквист је навела да је веома важно да се власти баве збрињавањем медицинског отпада на безбједан начин. Она је нагласила да је одушевљена радом Универзитетског клиничког центра Републике Српске и залагањем свих запослених који свакодневно вриједно раде на борби против вируса корона, те да је донација дио шведског програма за одговор на кризу проузроковану вирусом корона.

Амбасадор Шведске у БиХ Јохана Стромквист је истакла да је медицински отпад токсичан, те ако се не третира на правилан начин може да загади животну средину и угрози медицинско особље и пацијенте. Како наводи, из тих разлога Шведска је издвојила додатна средства како би се третирао токсични отпад из индустријских погона.

Она је истакла да јој је велико задовољство што је посјетила Универзитетски клинички центар Републике Српске који је једна од најбољих болница у овом дијелу земље, те да је сигурна да ће донирану опрему врхунски професионалци у нашој здравственој установи употријебити на прави начин.

Резидентни представник УНДП-а у БиХ Стелиана Недера рекла је да је захваљујући донацији од 558.000 евра које је издвојила Шведска, УНДП набавио опрему за безбједно збрињавање инфективног отпада у болницама широм БиХ. У оквиру УНДП пројекта који финансира Шведска, проведена је брза процјена управљања инфективним отпадом у 6 болница и 20 домова здравља у БиХ који су највише погођени пандемијом ЦОВИД-19.

Додала је да је набавком ове опреме повећана сигурност радника који су на било који начин у додиру са насталим отпадом, те осигурана боља контрола инфекције унутар институције.