Подршка УКЦ РС и здравственом сектору у борби против вируса корона

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић посјетила је данас Универзитетски клинички центар Републике Српске. Том приликом изјавила је да републичке институције подржавају здравствени сектор у борби против вируса корона, будући да је велики терет на здравственим радницима. Она је истакла да је тешко вријеме и за здравствени сектор, али и економију и да је задовољна ситуацијом у Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

Током посјете предсједница је одржала састанак са руководством УКЦ РС на челу са генералним директором проф. др Владом Ђајићем током којег је истакнуто да је здравствени сектор у стању да се реорганизује у складу са ситуацијом.

Она је рекла да ће власт Републике Српске и даље финасирати здравствени сектор, јер је то важно за пацијенте и здравствене раднике. Према њеним ријечима важно је да, упркос пандемији, нису заустављене планиране активности у здравственом сектору у Српској.

Генерални директор УКЦ РС проф. др Владо Ђајић је рекао да је тренутно у УКЦ РС хоспитализовано 600 пацијената заражених вирусом корона, да их 400 користи кисеоничку подршку, а 70 подршку респиратора. Он је истакао да УКЦ има план за пријем пацијената и поновио да ће сви пацијенти бити збринути и да УКЦ РС има договор и са бањом Слатина. Обезбјеђујемо резервне кревете и спремамо додатне капацитете за смјештај пацијената, додао је проф. др Ђајић, те напоменуо да су створени услови за расписивање тендера за Формирање банке хуманог млијека, што је доказ развоја УКЦ РС.

Састанку са предсједницом Цвијановић су присуствовали директори домова здравља бањалучке регије, али и представници Института за кардиоваскуларне болести Војводине.

Предсједница Жељка Цвијановић је рекла да је веома важно да су и љекари из Србије оцијенили да је УКЦ квалитено опремљен, што је предуслов за извођење најкомплекснијих операција у домену кардиохирургије. Она је изразила задовољство што је Српска показала способност да може да изгради овакав објекат, али он није једини, јер је широм Српске су изграђене нове, модерне болнице, што је била стратегија развоја.

Директор Института за кардиоваскуларне болести Војводине проф. др Александар Реџек оцијенио је дугогодишњу сарадњу овог института и УКЦ РС као веома квалитетну, те навео да је наредни корак у тој сарадњи почетак реализације програма кардиохирургије. Рекао је да је ово велики искорак за здравствени систем Републике Српске, јер су до сада пацијенти из Српске упућивани на лијечење у друге центре, а услови у УКЦ РС су изузетни.